Odlomak

Вода је најважнија супстанца на планети. У води је настао живот и то је основна материја коју уносимо у организам. Од целокупне воде на Земљи само 0,4% је доступно као пијаћа вода. Еколошке промене, услед индустријализације и глобалног загревања, представљају велику опасност за очување воде и нашег здравља. Зато свакодневно треба мислити о уносу воде, њеном квалитету и спречавању загађења животне средине.
Чиста вода је на обичној температури провидна течност, без мириса и укуса, у танким слојевима безбојна, а у дебљим слојевим је плаве боје. Вода се под нормалним притиском мрзне на 0 , а кључа на 100 степени целзијуса, претварајући се у пару. Ретко која друга супстанца постоји у сва три агрегатна стања, као вода, на температури уобичајеној за нормални експериментални рад. Потпуно чиста вода готово да не проводи електричну струју, али присуство мале количине угљене киселине или неке соли, омогућава да се повецћа њена проводљивост. Вода се, по својим физичким особинама, знатно разликује од особина других супстанци.
Улоге воде у организму су бројне: она је главни растварач и носач хранљивих супстанци, игра важну улогу у циркулацији, учествује у свим метаболичким процесима и одвођењу штетних супстанци из организма, помаже варење и редовно пражњење црева, има кључну улогу у терморегулацији и учествује у одржавању равнотеже електролита и кисело-базне равнотеже.
Сирова вода тј.вода која се преко водозахватних објеката користи за потребе водоснабдевања никада није потпуно чиста . Она увек садржи , мање или више , различите материје у раствореном или суспендованом облику, а унесене су из средине кроз коју вода пролази (са површине литосфере, кроз хидрогеолошки медијум, кроз атмосферу…).
Да би се утврдило присуство појединих супстанци у сировој води , мора се на бази прописано узетих узорака извршити одговарајуће анализе чије резултате упоређујемо са важећим стандардима воде за пиће. Резултати поређења говоре да ли и у којој мери је потребно вршити кондиционирање воде.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Zaštita životne sredine

Komentari

Click to access the login or register cheese