studenti
Mesto za uspešne studente

FINANSIJSKA TRŽIŠTA SA OSVRTOM NA SRBIJU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Finansijska tržišta predstavljaju mesta na kojima se trguje finansijskim instrumentima; ona se mogu definisati i kao organizovana mesta na kojima se susreću ponuda i tražnja za različitim oblicima finansijskih instrumenata (ili aktive).
Jedna od osnovnih funkcija finansijskog tržišta jeste povezivanje subjekata privrednog i društvenog života koji poseduju višak finansijskih sredstava, sa onim subjektima kojima ta sredstva nedostaju. Iz ove funkcije proizilazi da skoro svi učesnici privrednog i društvenog života mogu biti i učesnici na finansijskom tržištu.
Širi koncept shvatanja finansijskog tržišta obuhvata sve subjekte društvenog života koji na različite načine i u različitim odnosima učestvuju na finansijskom tržištu. Ovi subjekti se mogu grupisati na: javni sektor, sektor privrede, sektor stanovništva i sektor subjekata iz inostranstva. Svaki subjekt, iz nekog od ova četiri sektora, može se naći kako na strani ponude, tako i na strani potražnje na finansijskom tržištu, u zavisnosti od toga da li poseduje višak ili manjak finansijskih sredstava.
Uloga javnog sektora, odnosno države, državnih institucija i javnih preduzeća na tržištu je veoma velika jer je povezana sa svim ostalim. Ukoliko se javni sektor nađe na strani tražnje za finansijskim sredstvima, to će najčešće učiniti putem emisije hartija od vrednosti organa centralne vlasti, lokalne vlasti ili državnih preduzeća.
Privredni sektor obuhvata veliki broj privrednih organizacija, vrlo različitih vlasničkih oblika, veličine i poslovne orijentacije koje pripadaju različitim granama delatnosti. Ovaj sektor se na finansijskom tržištu javlja i na strani ponude i na strani tražnje za finansijskim sredstvima. Ukoliko se nađu na strani ponude privredni subjekti, u želji za profitom, investiraju viškove finansijskih sredstava dok, kada su na strani tražnje, emituju svoje hartije od vrednosti i tako dolaze do potrebnih sredstava za finansiranje svog poslovanja.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.