studenti
Mesto za uspešne studente

Uspešnost revizije u javnom sektoru

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U ovom radu, moj zadatak će biti da vas upoznam sa pojmom revizije, njenim karakteristikama i cilju, a zatim ću govoriti o ulozi i uspešnosti iste u javnom sektoru. Revizija je, u ekonomskom smislu, sistematizovan proces objektivnog i profesionalnog prikupljanja dokaza o efektima poslovanja i drugih odluka u njihovom finansijskom iskazu na osnovu kojih se izrazava strucno uverenje o istinitosti i skladnosti sa normama istih.
Znacaj drzavne revizije je visestruk, najbolje se moze sagledati ako se u obzir uzmu : visina sredstava koja se prikupljaju u drzavni buzdet , delatnosti koje se finansiraju iz budzeta , proces planiranja budzeta.
Predmet istrazivanja u ovom radu je revizija u javnom sektoru i njena uspesnost.Drustveni cilj istrazivanja je da se ukaze na pozitivan uticaj revizije javnog sektora na nacin organizovanja drzavnih institucija i javnog sektora, kao i na odgovornost zaposlenih u tim institucijama.
Istorijski posmatrano, nastanak revizije može se pripisati nastanku industrijske revolucije. Kako se povećavao broj kompanija tako je i potreba za kapitalom rasla. Pored domaćeg, bilo je potrebno privući i strani kapital. Da bi se tako nešto realizovalo bilo je potrebno stvoriti kreditne institucije koje su zadovoljavale finansijske potrebe velikih korporacija.
Rad takvih kompanija bilo je neophodno pratiti, dati nekakvu nezavisnu, objektivnu procenu tačnosti finansijskih izveštaja kako bi vlasnici kapitala imali uvid u efikasnost, efektivnost, rentabilnost i profitabilnost kapitala.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.