Odlomak

UVOD
Jedan od najvažnijih aspekata upravljanja državom je u stvari upravljanje njenim javnim dobrima odnosno sredstvima i najpre novčanim sredstvima to jest budžetom države. Suština javnih finansija je da jedna grupa ljudi raspolaže i odlučuje kako će se trošiti novac drugih ljudi.
U svetu stručnjaci budžet definišu kao glavni instrument po kome se vidi šta vlada radi, ili šta namerava da radi u jednoj državi. Pod tim šta vlada radi se prvenstveno misli na ciljeve koje vlada, u ime države ostvaruje upravljanjem javnim dobrima države.
Državna politika zemlje se najbolje može izraziti kroz budžetski sistem. Nije neuobičajeno da ako upoznajemo jednu zemlju, potrebna su nam tri dokumenta i to: turistička karta zemlje, ustav i njen budžet.
„Pokažite mi budžet, pa ću vam reći kakva je politička, ekonomska i društvena struktura države.“
~ Minghetti ~
Državni budžet Srbije 80-ih i 90-ih godina 19.veka stalno je bio u deficitu. 1902. godine donet je Zakon o budžetu, kojim je bilo zabranjeno unositi u račun prihoda bilo kakve nerealne stavke, kao i vršiti prekoračenje troškova u odnosu na predviđene rashode, odnosno budžet. Do 1910. godine zahvaljujući ovakvim zakonom je državni budžet bio u suficitu.
U prvoj deceniji 20.veka Srbija je imala veoma stabilne javne finansije da je bila u stanju da otplaćuje svoje zajmove i za vreme Balkanskih ratova a to je pozitivno uticalo na ugled naše države u Evropi.
U savremenim privredama najveći broj instrumenata ekonomske politike, koje država primenjuje danas, temelji se na politici javnih prihoda i politici javnih rashoda, u skladu sa osnovnim tendencijama u razvoju privrede. Na taj način budžet i budžetska politika postaju instrumenti ekonomske politike. U tom smislu, budžet je danas najsnažniji instrument razvojne i tekuće ekonomske politike.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Komentari