Odlomak

Pojam sive ekonomije je široko rasprostranjen i prihvaćen u ekonomskoj literaturi, mada se teško može precizno definisati zbog toga što se manifestuje kroz niz pojavnih oblika i modaliteta obavljanja ekonomske aktivnosti ili transakcija na načine koji odstupaju od legitimnih normi.

Siva ekonomija je ekonomski pojam i podrazumjeva obavljanje ekonomske aktivnosti van okvira odgovarajuće pravne regulative ili se rezultati obavljanja sasvim legalne aktivnosti iz ekonomskih razloga prijavljuju i namjerno deklarišu u manjem iznosu (potcjenjivanje) ili uopšte ne deklarišu (prikrivanje). Posmatrano na makroekonomskom nivou, sivu ekonomiju predstavljaju sve ekonomske aktivnosti pojedinca, neformalnih grupa ili organizacija koje, bar u nekim elementima, ne poštuju određene institucionalne procedure odnosno izbjegavaju bar neke od komponenata društvene norme. Koliko god država nastojala da pravno reguliše obavljanje ekonomskih aktivnosti, da ih evidentira i oporezuje, uvijek postoje segmenti u kojima veći ili manji obim ekonomskih transakcija izmiče nekim od tih propisa.

Pojavom sive ekonomije i njenim razvojem državi izmiču značajni izvori budžetskih prihoda. Zbog toga siva ekonomija ne samo da ugrožava redovan priliv budžetskih sredstava, već i ozbiljno ugtrožava proizvodnju i regularni promet roba i usluga. Nelojalno konkurišući legalnoj privredi, ona umanjuje i efikasnost ekonomske politike na nivou države.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari