Odlomak

Постаљањем   циљева   и   стратегија   за   њихово   остварење,   организирањем   и   кадровским деловањем, створене су  подлоге за вођење расположивих ресурса пословне органиације до остварења резултата. Какви ће се резултати постићи и у којој мери остварити циљеви, највише зависи о онима који су за то задужени. Извршиоци појединих задатака и послова, и њихових лидер(вођа). Задатак лидера је да утиче на понашање извршилаца тако да квалитетно и учинковито решавају све задатке и послове који иду у прилог остварењу постављених циљева.

Лидерство можемо посматрати и са апекта менаџерског посла, али не и сав посао менаџера. То је једна од пет функција менаџмента, па је самим тим ужи појам од менаџмента.

Вођење је процес, у коме лидер на основу својих посебних способности, личних карактеристика и знања, утиче на људе, да би заједнички достигли договорене циљеве. Главни задатак вођења је усмеравање сарадника ка постављеним циљевима и утицајем на њихово понашање и деловање.

Вођење је способност утицања, подстицања и усмеравања сарадника ка жељеном циљу. То није једнократна активност, оно је размена већег броја догађаја који се односе на усмеравање и праћење. Успешан лидер сарађује са члановима групе у стварању погодног расположења за достизање циљева предузећа. Бити добар вођа не значи увек бити и добар менаџер. Пожељно је да обе особине буду здружене у једној особи.

Треба нагласити, да се, и поред тога што се временом термини „лидер“ и менаџер“ третирају као синоними, ипак се мора правити разлика између „вођења“ и „менаџмента“. Вођење је способност да се утиче на став и понашање других, а менаџмент је формални процес одлука, односно директиве. Лидерство обухвата и контролу, те у извесној мери организовање и кадровско деловање.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari