Odlomak

Прве теорије лидерства фокусирају своја истраживања и закључке на идентификацију личних карактеристика ефикасног лидера.

Најистраженија теорија заснивала се на претпоставци да се лидер рађа. После две деценије истраживања, средином 1950-их, овај концепт је напуштен, јер није омогућио утврђивање ваљаних међусобно повезаних фактора. Наравно, то није значило да ови фактори не постоје, али пре свега да коришћене статистичке технике нису биле довољно добре да их открију.

Друга, новостворена теорија заснива се на претпоставци да се лидер може створити. Он се не рађа, већ се ствара кроз процес образовања. У пракси се показало да се вежбањем заиста може постићи савршенство, хармонија духа и тела неопходна за потпуну смиреност у животу, односно равнотежу.

Вођа треба да буде информисан о резултатима најновијих истраживања, не само из своје струке, како би био спреман за сваку врсту разговора. Такође, лидер мора имати жељу за сталним усавршавањем и учењем нових информација, јер му управо та особина омогућава да створи такозвану професионалну или техничку моћ над својим следбеницима.

Лидер је особа са стилом, негованим изгледом, манирима и понашањем. Високо професионалан, уме да контролише емоције и увек се понаша у складу са правилима која захтева пословна комуникација.

Када говоримо о лидерству и лидерима, не можемо занемарити хероја као што је Мандела, и његове лидерске способности и вештине које су биле веома важне за успех или неуспех организација којима је руководио. Велики број научника проучавао је лидерство, његове карактерне особине, лидерско понашање и околности или ситуације у којима су радили.

 

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari