Odlomak

УВОД

Порески поступак представља посебан управни поступак, чији је предмет решавање пореске ствари, као врсте управне ствари. Тај поступак спроводи се по одређеним начелима. Та начела прописана су, пре свега, Законом о пореском поступку и пореској администрацији. Међутим, Законом о пореском поступку и пореској администрацији одређено је да се, ако тим законом није друкчије прописано, порески поступак спроводи по начелима и у складу с одредбама закона којим се уређује општи управни поступак. Према томе, при вођењу пореског поступка морају се уважавати и основна начела управног поступка која су прописана Законом о општем управном поступку.

Законом о пореском поступку и пореској администрацији се уређују поступак утврђивања, наплате и контроле јавних прихода на које се овај закон примењује (порески поступак), права и обавезе пореских обвезника, регистрација пореских обвезника и пореска кривична дела и прекршаји. Истим законом образује се Пореска управа, као орган управе у саставу министарства надлежног за послове финансија и уређују њена надлежност и организација. Законом о пореском поступку и пореској администрацији се такође дефинишу и облици јавних прихода, као свих јавних прихода (пореза) које наплаћује Пореска управа, ако другим пореским законом није друкчије уређено.

У складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији утврђена су начела пореског поступка. Сваки порески поступак се спроводи по начелима и у складу са одредбама закона којим се уређује општи управни поступак, односно у складу са одредбама закона којим се уређује инспекцијски надзор.

Појам и сврха основних начела пореског поступка

Начела су полазне, најопштије и најважније норме сваког правног поступка. Управни поступак, као јавноправни процес, почива на одређеном броју основних начела која изражавају његов дух и природу. Смисао основних начела управног поступка је језгровито приказивање и дефинисање темељних правних вредности на путу решавања управних ствари. Она треба да обезбеде стабилност и уједначеност у процесу примене закона на појединачне ванспорне ситуације, при прецизирању општих правила понашања с обзиром на особености индивидуалних животних догађаја. Значај основних начела, поред реченог, најмање је двојак. Прво: она одражавају и учвршћују конзистентност управног поступка, заокруженост и упоришне тачке законског текста који га уређује. Начела су надређена свим појединачним управно-процесним одредбама, како општег управног поступка тако и посебних поступака. Друго: када неко питање није до краја регулисано у управном поступку, односно када је посреди правни стандард, начела су сигуран путоказ за тумачење права у конкретним случајевима.

Начела пореског поступка су најопштија правна правила у чијим границама се овај поступак води. Она су израз одређених правно-политичких и процесно-технички захтева којима треба обезбедити квалитетан рад пореских органа при разрезу, контроли и наплати пореза. Начела пореског поступка су орјентација за правилно примењивање свих осталих одредби закона који регулишу порески поступак. Уважавање начела пореског поступка је претпоставка правилног и законитог решавања конкретне порске управне ствари.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Komentari