Odlomak

Institucije međunarodnog monetarnog sistema ili Međunarodne financijske institucije (MFI) predstavljaju saradnju različitih zemalja svijeta po pitanju međunarodnih financijskih odnosa. Kada se govori o međunarodnim financijskim institucijama može se reći kako su nam prve asocijacije na Međunarodni monetarni fond, skraćeno rečeno MMF i Svjetska banka.

Davne 1944., kada  se vidjelo kako je zlatni standard definitivno stvar prošlosti, predlagano je uvođenje zajedničke svjetske valute, u malom američkom gradu Bretton Woodsu, gdje je osnovan Međunarodni monetarni fond, kasnije i Svjetska banka. Konferencijom u Bretton Woodsu bio je cilj poboljšati međunarodnu monetarnu i trgovinsku saradnju nakon II. svjetskog rata kada su izbile velike financijske krize. Misija je bila da se napravi međunarodni monetarni sistem koji će ispuniti nekoliko zadataka kao što je kontroliranje politike deviznih tečajeva (spriječiti konkurentsko manipuliranje tečajevima), da pridonese uravnoteženju bilanci plaćanja (što se u sistemu zlatnog standarda osiguravalo slobodom uvoza i izvoza zlata) , te da se osigura međunarodna likvidnost (osobito u uvjetima sve snažnijih kapitalnih kontrola).

Cilj ovog rada je definirati Međunarodne financijske institucije, odrediti njihov značaj i ulogu, prezentirati njihove ciljeve i djelovanje.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari