Odlomak

Tržište je pojam koji ekonomisti najvjeovatnije najčešće koriste, ali vrlo često se taj pojam upotrebljava u različitom smislu. Pojam tržište je vrlo složen. Najčešće se definiše kao mjesto suočavanja ponude i potražnje i formiranja cijena. Međutim, tržište postoji i kad je u pitanju direktan kontakt kupca i prodavca, baš kao i kad se kontakt uspostavlja npr. e-mailom (e-poštom) ili telefonom. Često se navodi i da je tržište mehanizam preko kojeg kupci i prodavci određuju cijenu i količinu nekog dobra. Neka tržišta postoje na tačno određenim lokacijama (berza, npr.), dok se na ostalim tržištima posluje putem telefona ili se organizuju preko računara.

Pojam tržišta u opštem smislu može se definisati kao ukupnost svih robno-novčanih veza između ekonomskih subjekata u društvu zasnovanom na društvenoj podjeli rada. Nastanak i razvoj posljedica je potreba za trgovinom, odnosno razmjenom proizvoda između mnogih specijalizovanih proizvođača i potrošača. Kad ne bi bilo, pojedinci bi bili ograničeni u svojoj potrošnji na ono što mogu sami proizvesti. Tržište omogućava da se oni specijalizuju u proizvodnji jednog ili nekoliko proizvoda, ali da troše širok asortiman dobara i usluga koje dobijaju razmjenom.

Istraživanje tržišta je sistemski, objektivni postupak dobijanja informacija koje služe poslovnom odlučivanju. Istraživanje tržišta predstavlja standardni postupak, zasnovan na principima naučne metode, kojim se prikupljaju, analiziraju i interpretiraju podaci sa svrhom dobijanja informacija potrebnih u odlučivanju i rješavanju problema na području tržišnog poslovanja. Pozicioniranje proizvoda je dakle subjektivan proces u kojem kupci  doživljavaju proizvod na svoj način i pridaju mu određene osobine koje su za njih važne. Te osobine mogu, ali i ne moraju biti  jednake osobinama koje proizvođač smatra važnim.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Komentari