Odlomak

Savet ministara ili Savet Evropske unije (od 1993. godine) je jedna od najznačajnijih institucija ove zajednice sa sedištem u Briselu, Belgija. Predstavlja glavni izvršni organ, kao i organ za donošenje odluka, kao i oličenje zemalja članica Evropske Unije, jer je sastavljena od predstavnika vlada država članica na ministarskom nivou.

Sa Savetom ministara, zakonodavnu funkciju obavlja i Evropski parlament koji se bira od strane građana Evropske unije na izborima.

Evropski parlement nema pravo na zakonodavnu inicijativu nego samo pravo saglasnosti na odluke Saveta Evropske unije. Ono što se najviše zameralo Savetu ministara jeste nedostatak transparentnosti[1], odnosno nemogućnost uvida u rad ove institucije od strane građana.

Dezmon Dinan, u svojoj knjizi, navodi problem netransparentnosti kao glavni razlog demokratskog deficita i sve manjeg javnog poverenja u EU.

Nakon pritiska Holandije, a kasnije i Švedske i Finske, države članice su unele u Ugovor iz Amsterdama „klauzulu o transparentnosti“ – koja podrazumeva da svaki građanin ima pristup dokumentima Parlamenta, Saveta i Komisije.

S druge strane Džon Palmer, poznati novinar, je kritikovao odluku da neke sednice Saveta budu javne, jer je smatrao da je to zapravo „opasnost da Savet ministara postane irelevantni cirkus gde ministri čitaju tekst i ne učestvuju u bilo kakvoj vrsti rasprave i razmeni stavova. To princip otvorenosti zapravo čini potpuno besmislenim i bespredmetnim.“

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 11 stranica
  • Pravo Evropske Unije Vladan Stanković
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  Fakultet za pravne i poslovne studije, Beograd  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Komentari