Odlomak

 

 

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji okružuje početni deo mokraćnog kanala (lat. urethra) kod muškaraca. Nalazi se na dnu male karlice, ispod mokraćne bešike, ispred rektuma i iza simfize. Prostata zdravih muškaraca je oblika kestena i veličine kivija. Težina prostate varira od 7 do 16 g., a volumen od 10 do 80 ml. Anatomski, prostata se sastoji od dva režnja (lat. lobus prostatae dexter et sinister) i jednog suženja (lat. isthmus prostatae). Nema pravu fibroznu kapsulu, već je obavijena visceralnim omotačem (lat. capsula prostatica). Prostata je sačinjena od žlezdanog, mišićnog i vezivnog tkiva.

Karcinom prostate obično bude neopažen do kasnih stadijuma bolesti (karcinom sporo raste) jer uglavnom ne daje nikakve simptome. Zato su od ogromnog značaja preventivni urološki pregledi prostate. Svaki muškarac od pedeset godina treba da ode na prvi preventivni pregled prostate. Odluka o terapiji se postavlja na osnovu proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja karcinoma prostate. Kada je bolest otkrivena u stadijumima lokalizovane bolesti, tj., kada se bolest nije proširila na druge organe, prvi izbor lečenja je operacija. U zavisnosti od proširenosti bolesti primenjuju se i drugi modaliteti lečenja.

2. Pojam karcinoma prostate

 

Prostata predstavlja složenu žlezdu čiju stromu čini vezivno tkivo, a parenhim epitel, sastavljen od žlezdanih i skvamoznih ćelija. Proces neoplastične transformacije pogađa sve tipove ćelija prostate, ali sa različitom učestalošću. Naime, neoplastična transformacija žlezdan

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • BIOLOGIJA Marko Jovic
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Farmacija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Medicinski fakultet  

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese