Odlomak

Ментално здравље подразумева емоционалну стабилност, односно здраве емоционалне односе са другим особама, и у крајњој истанци ментално здрав појединац је радно ефикасан и продуктиван у заједници.

Такође, једна од дефиниција ментално здравље дефинише као одсуство менталног поремећаја, где према овој дефиницији ментално здрави појединци су они који немају испољена понашања која се дефинишу као психолошки поремећај, односно не спадају ни у једну дијагностичку категорију. Светска здравствена организација сматра да је ова дефиниција преуска и да не постоји јединствена дефиниција менталног здравља за различите културе.

Зависност је облик претеране везаности која је условљена било психолошком или биолошком потребом човека, а доприноси развоју одређених здравствених, породичних, професионалних, социјалних последица.

То је велики не само индивидуални односно здравствени, већ и породични, социјални и економски проблем једног друштва. Истраживачи су анализирали зависност кроз многе нивое, од биохемије ћелија, генетике, неуронских пројекција, промене у структурама мозга и функцији.

Први корак за сваку особу приликом уласка у потенцијалну зависност је њен лични избор, али када се постане зависан, губи се контрола у понашању, на штету сопственог здравља и више не постоји лични избор, већ неодложна потреба.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Sociologija

Komentari