Odlomak

Предрасуда је уврежено мишљење или суд унапред донесен пре самог сопственог  искуства о нечему што се довољно не познаје, нити се темељно и критички проучило. То је предубеђење које је засновано на недоказивим тврдњама и лажним ауторитетима о припадницима других религија, етнија, нација и др., али и дистанцирање од нечега утемељеног на другачијим обичајима или навикама (према врстама јела, у избору јестиве/нејестиве хране итд.).

Дискриминација руши равноправност међу људима, јер чини да се појединци или групе изолују и одбацују на основу њихових личних својстава.

Предрасуде постају главни проблем нечијег неуспеха и одбачености, а главни објекти истих су и даље вера, нација, пол, телесне и менталне мане. У првом делу семинарског рада упознајемо се са самом дефиницијом предрасуде и њеним настанком, појмом дискриминације, док се у другом делу пажња посвећује начинима сузбијања и превазилажења предрасуда. Циљ рада је да се укаже да не треба осуђивати друге људе на основу туђих мишљења, јер сви имају право на властите изборе које треба покушати прихватити и разумети.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 23 stranica
  • Социологија /
  • Školska godina: 2023
  • Seminarski radovi, Bezbednost, Sociologija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić   Univerzitet "Union - Nikola Tesla" - fakultet za poslovne studije i pravo

Više u Bezbednost

Više u Seminarski radovi

Više u Sociologija

Komentari