Odlomak

Прелом, фрактура је потпуни или непотпуни прекид континуитета коштаног ткива проузрокован силом која превазилази границу његове природне еластичности. Постоје разне класификације прелома а једна од њих је на отворене и затворене преломе.

Преломи костију се сматрају ургентним стањима и захтевају што раније започињање лечења.

Основни циљ лечења прелома је да коштано ткиво и околна повређена мека ткива што правилније и брже зарасту. Прелом кости се квалификује као тешка телесна повреда. Најтежи преломи могу изазвати висок степен неспособности и инвалидности,а код већине прелома се може очекивати одређен степен функционалног оштећења.

Кости имају основну потпорну улогу у локомоцији организма. Човечији скелет има 206 костију. Кости се састоје од ћелија остеоцита и међућелијске супстанце (матрикс) која је калцифицирана у матриксу. Основна супстанца је колаген која је прожета кречним солима.  У свом саставу кости садрже 25% воде, 35% беланчевина и 45% минерала. Од хемијских материја у костима се налазе калијум, магнезијум, јод, гвожџе и хлор.

Разликујемо три врсте костију: дуге, кратке и пљоснате.  Интензитет раста костију код мушкараца је најизраженији у периоду од 12. до 15. године, а код девојчица од 11. до 14. године.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Zaštita na radu

Komentari