Odlomak

Stiven Pol Džobs (24. februar 1955 — 5. oktobar 2011) je bio američki preduzetnik, industrijski dizajner, poslovni magnat, vlasnik medija i investitor. Bio je suosnivač, predsednik i izvršni direktor kompanije Apple, predsednik i većinski akcionar kompanije Pixar, član upravnog odbora kompanije Walt Disney nakon kupovine kompanije Pixar i osnivač, predsednik i izvršni direktor NeXT-a. On je nadaleko poznat kao pionir revolucije personalnih računara 1970-ih i 1980-ih, zajedno sa svojim ranim poslovnim partnerom i kolegom suosnivačem Apple-a Stivenom Voznijakom.

Stiv Džobs predstavlja Iphone 4

Džobs je rođen u San Francisku od oca Sirijca i majke nemačke Amerikanke. Usvojen je ubrzo nakon rođenja. Džobs je pohađao koledž Rid 1972. pre nego što se povukao iste godine. Godine 1974. putovao je Indijom tražeći prosvetljenje i proučavajući zen budizam. On i Voznijak su 1976. osnovali Apple kako bi prodali Voznijakov Apple I personalni računar. Godinu dana kasnije, duo je stekao slavu i bogatstvo proizvodnjom i prodajom Apple II, jednog od prvih veoma uspešnih masovno proizvedenih mikroračunara. Džobs je 1979. godine video komercijalni potencijal modela Xerok Alto, koji je pokretan mišem i koji je imao grafički korisnički interfejs (GUI). Ovo je dovelo do razvoja neuspešne Apple Lise 1983. godine, nakon čega je usledio prodor Macintosh-a 1984. godine, prvog masovno proizvedenog računara sa GUI. Macintosh je predstavio industriju stonog izdavaštva 1985. godine uz dodatak Apple LaserWriter, prvog laserskog štampača koji je imao vektorsku grafiku.

Godine 1985. Džobs je bio primoran da napusti Apple nakon duge borbe za vlast sa odborom kompanije i njenim tadašnjim izvršnim direktorom Džonom Skalijem. Iste godine, Džobs je poveo sa sobom nekoliko zaposlenih u Apple-u da osnuje NeXT, kompaniju za razvoj računarske platforme koja je specijalizovana za računare za visoko obrazovanje i poslovna tržišta. Pored toga, pomogao je u razvoju industrije vizuelnih efekata kada je finansirao odeljenje za kompjutersku grafiku Lucasfilma Džordža Lukasa 1986. Nova kompanija je bila Pixar, koja je proizvela prvi 3D kompjuterski animirani igrani film Priča o igračkama (1995) i nastavila sa postao veliki studio za animaciju, producirajući preko 25 filmova od tada.

Godine 1997. Džobs se vratio u Apple kao izvršni direktor nakon što je kompanija preuzela NeXT. On je u velikoj meri bio odgovoran za oživljavanje Epla, koji je bio na ivici bankrota. Blisko je sarađivao sa engleskim dizajnerom Džonijem Ajvom kako bi razvio liniju proizvoda koji su imali veće kulturne posledice, počevši od reklamne kampanje „Think drugačije“ i dovodeći do Apple Store-a, App Store-a, iMac-a, iPad-a, iPod-a, iPhone-a, iTunes-a i iTunes Store. Godine 2001. originalni Mac OS je zamenjen potpuno novim Mac OS Ks-om (sada poznatim kao macOS), zasnovanim na NeXT-ovoj NeXTSTEP platformi, dajući operativnom sistemu po prvi put modernu osnovu zasnovanu na Unik-u. Godine 2003. Džobsu je dijagnostikovan neuroendokrini tumor pankreasa. Preminuo je od zastoja disanja u vezi sa tumorom 5. oktobra 2011. godine u 56. godini.

Inovacije Stiva Džobsa

Estetski i funkcionalni dizajn u računarstvu

Iako on lično nije izmislio inovativne proizvode koji su promenili budućnost i postavili Apple na put da postane najcenjenija kompanija na svetu, činjenice pokazuju da je iza svih njih stajala njegova vizija. Kultura koju je stvorio u Apple-u i njegov neobičan instinkt da predvidi šta će kupci sledeće hteti pomogli su da se podstakne uspeh kompanije. Njegova želja da poboljša živote potrošača omogućila je Apple-u da proizvodi hit za tehnološkim hitom.

Stiv Džobs nikada nije pisao kod niti studirao inženjering ili dizajn, ali je imenovan kao primarni ili ko-saradnik u 346 američkih patenata i aplikacija. To uključuje kompletne računare, pojedinačne računarske komponente, prenosive uređaje, korisničke interfejse, tastature, zvučnike i adaptere za napajanje, kao i kopče, rukave, dizajne pakovanja, trake, pa čak i novu vrstu stepeništa.

Pored njegove vizije i kulture, većina njegovih praktičnih doprinosa se manje odnosila na tehničke aspekte, a više na osećaj i izgled pronalaska. Evo nekih od najpoznatijih proizvoda kojima je Džobs doprineo.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ljudski resursi

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari