Tehnološki proces u proizvodnji stolarskih ploča
Objavio samostalni-preduzetnik 19. februar 2024.
Objavio nosorog 02. mart 2023. Prijavi dokument
Уситњавање представља једну од најчешће примењиваних операција у хемијској индустрији.
Основни разлог је повећање укупне површине полазног чврстог материјала што је у вези са ефикаснијим извођењем процеса. Растварање чврстих материјала дешава се брже када се уситни, а што је опет резултат повећања контактне површине између чврсте фазе и течности.
Материјал се ситни и зато да би био погоднији за транспорт или да би му се дао тражени трговачки облик.
Операција ситњења је због великог утрошка енергије врло скупа, па се ситњење врши поступно, у неколико ступњева. После сваког ступња ситњења, врши се класирање како би се одвојили комади задовољавајућих димензија и исти не би излагали даљем дејству силе и тако не би трошила непотребна енергија.
Ситњењем се мења величина честице материјала.Употреба ове операције долази од потребе да се повећа површина материјала који се обрађује.Наиме,смањивањем димензија честица материјала повећава се површина омотача која доприноси интензивирању других технолошких операција (загревање,сушење,влажење).Ситњење се класификује на бази еквивалентног пречника (крупноће) честица (комада) сировине која се обрађује:
1.Грубо дробљење је грубо ситњење где су комади(честице) сировине већи од 250mm.
2.Средње дробљење је средње ситњење где су комади (честице) сировине еквивалентни пречнику од 50mm до 250mm.
3.Млевење је фино ситњење где су комадићи (честице) сировине еквивалентни пречнику од 20mm до 50mm.
4.Фино млевење је најфиније стињење где су комадићи (честице) сировине еквивалентног пречника мањег од 20mm.
Ситње може бити суво и мокро.Степен ситњења је n(sit)=D/dгде је:
Према начину напрезања материјала дефинишу се основни начини ситњења материја:
Objavio samostalni-preduzetnik 19. februar 2024.
Objavio nenandrea92 25. novembar 2023.
Objavio svejednomije123 25. novembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.