Odlomak

Tema mog seminarskog rada je Robotika. Robotika ima duboke korijene u kulturi. Kroz stoljeća, ljudska bića su neprekidno pokušavala da otkriju zamjene koje bi bile sposobne da oponašaju njihovo ponašanje u različitim slučajevima interakcije sa okolinom koja ih okružuje. Nekoliko motivacija je inspirisalo ovu neprekidnu potragu koja je bila povezana sa filozofskim, ekonomskim, društvenim principima.

Jedna od najvećih ljudskih ambicija je bila da udahnu život svojim mašinama. Legenda o Titanu Talusu bronzanom robu kojeg je iskalio Hephaestus svjedoči kako je ta ambicija djelovala na grčku mitologiju koja je ponovljena u priči o Frankenštainu u modernim vremenima.

Kako je Džin Talus bio napravljen sa zadatkom da štiti ostrvo Crete od osvajača, u Industrijskom dobu mehaničko stvorenje (automaton) je napravljeno sa zadatkom da zamijeni ljudska bića u podređenim dužnostima. Ovaj koncept je predstavio češki pisac predstava Karel Čopek koji je napisao predstavu Rassumovi Univerzalni roboti u 1921 godini. Tom prilikom dao je novi izraz ”robot ” od Slavenske riječi ”robotu” koja znači radnik da obilježi automatski uređaj koji je napravio Rassum i koji je završio tako što se pobunio protiv čovječanstva u naučno fantastičnoj priči.

U kasnijim godinama, s obzirom na razvijanje naučne fantastike ponašanje zamišljeno za robote je često bilo uslovljeno osjećajima. Ovo je doprinijelo da učini robote sve sličnije i sličnije svom kreatoru.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • EKSPERTNI SAOBRAĆAJNI SISTEM Prof. dr. Miodrag Tojagić
  • Školska godina: 2021
  • Seminarski radovi, Saobraćaj
  • Bosna i Hercegovina,  Brčko,  Evropski univerzitet Brčko Distrikt  

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese