Odlomak

Javni gradski prijevoz je bitan u funkciji svakog grada kao jedne cjeline, te odvijanja života u istom i njegove sveukupne kvalitete. Zadovoljiti potrebe korisnika znači omogućiti im brz, udoban, jeftin i učinkovit prijevoz od jedne do druge tačke puta, odnosno od jedne do druge lokacije/mjesta. Javni gradski prijevoz putnika nezaobilazan je segment u savremenin prometnim sustavima gradova savremenih i naprednih država, iz razloga što sa svojima uslugama omogućuje brzo i jednostavno povezivanje gradskih i prigradskih dijelova grada.

U uopstenom smislu, javni gradski prijevoz se definiše kao prijevoz koji se izvršava s motornim i ostalim vozilima na određenim linijama koje prolaze kroz područje grada, tj. naseljenog mjesta, kao i prijevoz u predgrađu, odnosno naseljenom mjestu koje se nalazi u užoj okolici grada. Sačinjavaju ga prijevozna sredstva koja pripadaju putnim prijevoznim sustavima, odnosno autobusi, trolejbusi, taksi vozila, kombiji i sl., te ona koja pripadaju u tračničke sustave, odnosno tramvaji, metro, laka gradska željeznica i sl. Javni gradski prijevoz posebno do izražaja dolazi u vršnim satima, a tada je potražnja za njim ujedno i najveća, uglavnom zbog izrazito velikog broja ljudi koji u tome vremenu putuje na ili s posla.

U suštini, može se reći kako javni gradski prijevoz omogućuje brz i jednostavan prijevoz putnika po izrazito prihvatljivim cijenama s jedne lokacije na drugu, neovisno o konačnoj svrsi samoga putovanja.

Javni gradski prijevoz

Sve promjene koje su se dogodile u gradskom prijevozu nisu bile jednostavne i bez problema, svladavanje udaljenosti i prilagođavanje brzine prijevoza zahtijevalo je novac i napor, a često je dovodilo do negativnih učinaka. Javni gradski prijevoz putnika je oblik prijevoza u kojem se prijevozi velika količina robe i putnika, koncentrirana je u velikim gradskim središtima u kojima je koncentracija ljudskih aktivnosti toliko velika da dolazi do svakodnevnog zagušenja prometa vlastitim automobilima i gdje element proširenja ulice ne bi imao nikakvoga učinka.

Oblici javnog gradskog prijevoza su vozila putnog sustava (autobus, trolejbus, taxi vozila), te vozila tračničkih sustava (tramvaj, podzemna željeznica, prigradska željeznica i brza gradska željeznica). Javni gradski prijevoz je jedan od važnih elemenata cjelokupnog prometa, te se uz pomoć napredne tehnologije sve brže razvija, u većini zemalja putnih promet je glavni dio javnog prijevoza.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 11 stranica
  • Saobraćajni terminali Ljubo Kočić
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Saobraćaj
  • Hrvatska,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Saobraćajni fakultet   Visoka škola za primenjene i pravne nauke - Banja Luka

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese