Odlomak

GIS (Geografski informacioni sistemi) predstavljaju oblast informacionih tehnologija koja se razvija velikom brzinom. GIS pruža mogućnost objedinjavanja grafičkih sadržaja i tabelarnih podataka u cilju rješavanja problema iz realnog poslovnog ili radnog okruženja. Moć GIS-a dolazi iz njegove sposobnosti da postavi najrazličitije tipove podataka u prostorni kontekst i da analizira njihove odnose.

Kroz mogućnost kreiranja mapa, GIS omogućava vizuelizaciju odnosa, obrazaca i trendova koji se javljaju između informacija u poslovnom okruženju, omogućava uvid u raspoložive podatke na lako razumljiv način, omogućava različitim dijelovima organizacije da te informacije dijele, tako da organizacija lakše odgovori izazovima i problemima u poslovanju. Koristeći mogućnosti za integraciju i analizu podataka korisnici mogu da iskoriste GIS za donošenje boljih odluka, planiranje poslovanja, smanjenje troškova u poslovanju, povećanje efikasnosti i kontrole nad procesima.

Geografski informacioni sistemi se mogu koristiti u oblastima prostornog planiranja, upravljanja nekretninama, menadžmenta resursa, imovine i sredstava, u prodaji, marketingu, logistici, naučnim i industrijskim istraživanjima, u procesima vizuelizacije prostornih sadržaja i u izradi opštih geografskih, tematskih i specijalističkih karata, u analizi prostornih podataka i opšte u poslovnoj analitici

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 32 stranica
  • Geografski informacioni sistem -
  • Školska godina: 2019
  • Seminarski radovi, Saobraćaj
  • Crna Gora,  Berane,  Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama u Beranama  

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese