Odlomak

Наркоманија, реч грчког порекла и означава по дефиницији страсти за уживање у опојним дрогама, а наркоман је самим тим онај ко дрогу ужива.

Међутим, дефиниција наркоманије као „страсти за уживање” у дрогама је давно превазиђена, јер је наркоманија еволуирајући попримила много шире димензије и прерасла опсег обичне страсти, и развијајући се, на негативну страну по људима постала обележје једне целе културе и једног новог принципа и начина живота, постала болест!!!

Постала је тренд, одговор на свакодневну монотоност или дисфункционалност друштва у коме живимо, инат према свему што је нормално и разумно, улазница у друштво, начин да се прекрати време или неистражено пространство без којег се живот не сматра комплетним.

Некада је “контролисана” наркоманија тј. она која се кретала у обиму одређених култура као саставни део њихових ритуала, била је нормална појава и није имала погрдни призвук нити у називу ни у самој својој бити. Међутим човек је, као најинтелигентније биће на планети, нашао начин да зарад сопствене користи и сталне потребе за брзим и ефикаснијим задовољењем чула развије појам наркоманије до огромних размера, притом уништавајући животе милиона зарад свог још већег богатства. Продаја, тј. диловање дроге је у данашње време бизнис на коме се згрћу богатства, развијају државе и подижу мала краљевства на приватним поседима широм света, а уживање исти је појава која од нормалних људи прави слој на самој доњој маргини друштва, растура породице и убија нажалост стотине хиљада, па можда чак и милионе годишње.

Данас се дрога, осим на неким местима где се задржала као неизбежан део културе или паганских ритуала (Боливија, Перу, Камбоџа, Мексико, Турска, поједине афричке земље итд.) узима из много разлога. Најосновнији од њих су, као што је већ наведено: тренд, потреба за проналажењем себе унутар себе што је посебно изражено код адолесцената као једна од фаза у кризи идентитета, потреба за лакшим проналажењем себе унутар средине, што је опет карактеристично за адолесценте чије је психичко стање, стање у том периоду живота веома крхко и компликовано, и који теже ка томе да се по сваку цену уклопе у неку већу и самим тиме стабилну средину; инат и бунт против света, поистовећивање са лажним идолима и онај најпаснији фактор од свих човекових најпревртљивијих особина која је кроз историју била извор највећег успеха и најгорих пропасти – радозналост.

Готово је немогуће допрети до свих оних који су у контакту са дрогом. С обзиром на наводе да је масовна производња учинила невероватно јефтином, дрогом и самим временом наркоманија постала је глобална појава. Она није више разонода најбогатијих, већ и „богатство сиромашних“.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Sociologija Zeljko Simic
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Sociologija
  • Srbija,  Trstenik,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić  

Više u Seminarski radovi

Više u Sociologija

Komentari

Click to access the login or register cheese