Odlomak

Наш давни предак је своју примитивну егзистенцију углавном заснивао на својој физичкој снази. Од добре физичке спреме, снаге, сналажљивости, брзине, спретности и окретности често је зависио његов квалитет рада, успешност у лову или другим активностима а не ретко и сам исход непосредне борбе за опстанак. Индустрализација и савремени начин живота све више елиминишу физичке напоре човека. Услови савременог начина живота у највећој мери негативно утичу на човека, драстично смањујући његов биолишки потенцијал. Отуда су данас масовна појава низа болести крвних судова, респираторног система као и гојазности, телесних деформитета…
Проблем недовољног телесног кретања посебно је актуелан код деце предшколског и школског узраста када је практично највађније извршити позитиван утицај на стварање навика ѕа системско физичко вежбање. Породична традиција нашег поднебља још увек недовољно познаје потребу телесног вежбања ради очувања и унапређења здравља. Искуства показују да се појединим физичким активностима (пливање, трчање,…) не може довољно ефикасно деловати на угрожене делове тела. У таквим приликама треба користит специјалне телесне вежбе које су прилагођене потрербама појединца или групе . такве вежбе називамо вежбе обликовања. Оне, заједно са другим физичким активностима могу да сачувају човекову виталнз снагу и створе предуслове за свестан развитак телесних способности.

  1. Узрасне особености

У току живота, од рођења до смрти човек се развија, расте и трошећи се пропада. Упоредо са тим, мењају се и његове способности. Читав овај процес одвија се у одређеним периодима који су у међусобно условној вези. Сваки период развитка представља фазу везану са свим предходним и наредним фазама развитка. Према томе сваки период развоја је важан и непоходан, па се зато и не може „прескакати“ из једног периода у други изостављајући наредни. Периоди прелазе готово неприметно један у други, зависно од наслеђа, животне средине и свесне активности човека. Они се карактеришу одређеним променама које се морају добро научити.
С обзиром да се практични рад рад односи на конкретни узрасни период потребно га је добро познавати јер од тога зависи избор вежби и њихов утицај.
Човеков живот мође се поделити углавном на три велика раздобља и то на раздобље детињства и младалаштва, раздобље одраслог човека и раздобље старости.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 18 stranica
  • metodika fizičkog vaspitanja Ivan Jankovic
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Sport
  • Srbija,  Aleksinac,  Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Aleksincu  

Više u Seminarski radovi

Više u Sport

Komentari