Odlomak

Pitanje bezbednosti hrane se sve više razmatraju u savremenom svetu. Poboljšanje bezbednosti hrane je elemenat unapređenja zdravlja.
Pitanje bezbednosti hrane postalo je zajednički problem i predmet pažnje kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju. Vlade mnogih zemalja su uspostavile nove institucije, standarde i metode za regulisanje bezbednosti hrane.
Sigurnost hrane započinje na nivou primarne proizvodnje, počev od proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu i u staji, a završava se konzumiranjem hrane od strane krajnjeg potrošača. Ovim sistemom određena je odgovornost svih učesnika u lancu proizvodnje, prerade i distribucije hrane.
Nebezbedna hrana sadrži opasne agense ili zagađivače, koji mogu dovesti odmah do pojave bolesti kod ljudi, ili do stvaranja povećanog rizika od nastanka hroničnih bolesti. Takvi zagađivači mogu dospeti u hranu na mnogo načina tokom procesa njene proizvodnje, a mogu se u njoj naći i usled loših ili neadekvatnih proizvodnih i higijenskih uslova.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Bezbednost hrane Aleksandra Aleksandra
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Tehnologija
  • Srbija,  Šabac,  Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Šabcu  

Više u Seminarski radovi

Komentari