Odlomak

Uvod
Poljoprivreda je jedna od primarnih privrednih delatnosti čiji je osnovni zadatak da
obezbedi dovoljne količine zdravstveno bezbedne hrane za sve stanovnike planete.
Poslednjih 200 godina se beleži rast svetske populacije od 6 milijardi stanovnika.
Procene pokazuju da trenutno na planeti ima preko 7 milijardi ljudi. Demografska
eksplozija je stvorila potrebu za sve većim količinama hrane, ali je ujedno i dovela do
smanjenja raspoloživih površina za poljoprivrednu proizvodnju širenjem gradova,
industrijskih površina, saobraćajnica, što je rezultiralo modernim načinom poljoprivredne
proizvodnje koji se zasniva na tome da se maksimalno poveća prinos po jedinici površine.
Ovakav, intenzivan način poljoprivredne proizvodnje podrazumeva gajenje monokultura
na velikim površinama, korišćenje mehanizacije uz minimalno učešće ljudske radne snage,
upotrebu veštačkih đubriva i različitih hemijskih sredstava za zaštitu bilja, odvajanje biljne
od animalne proizvodnje, itd.
Novi način poljoprivredne proizvodnje počeo je da menja čovekovu svest, te on
počinje da zanemaruje prirodu i prirodne procese, pokušavajući njome u potpunosti da
ovlada. Intenzivna poljoprivreda je počela da donosi veće prihode, pa je ovakav način
poljoprivredne proizvodnje danas u svetu široko zastupljen, i većina poljoprivrednih
proizvođača ne može da zamisli proizvodnju bez upotrebe pesticida, veštačkih đubriva i
mehanizacije. Intenzivna poljoprivreda je sa sobom donela i mnogobrojne negativne
posledice poput prekomernog zagađenja životne sredine, akumulacije štetnih materija u
biljnim i životinjskim tkivima, a samim tim i u ljudskom organizmu. Kao odgovor na
moderan način poljoprivredne proizvodnje javlja se organska poljoprivreda koja
podrazumeva proizvodnju hrane uz održavanje zdravlja zemljišta, ekosistema i ljudi.
Zasniva se na prirodnim procesima, kombinuje tradiciju i najnovija naučna saznanja [62].
Poslednjih decenija, organska poljoprivreda beleži sve veći rast u različitim delovima
sveta, a među potrošačima i u naučnim krugovima počinje da vlada mišljenje da je hrana iz
organske proizvodnje nutritivno bogatija i zdravija. Sve veći interes za hranu iz organske
proizvodnje rezultirao je velikim brojem istraživanja u vezi sa kvalitetom i bezbednošću
hrane iz organske i konvencionalne proizvodnje, kao i uticaju samog načina poljoprivredne
proizvodnje na životnu sredinu. Vremenom je broj takvih studija u svetu postao velik, i
danas postoji nekoliko objavljenih komparativnih analiza u kojima se poredi kvalitet i
bezbednost hrane iz organske i konvencionalne proizvodnje.
Cilj mog istraživanja je da na osnovu do sada objavljenih naučnih radova uporedim
kvalitet i bezbednost hrane iz organske i konvencionalne proizvodnje. U narednom delu
teksta biće obrađene tri veće komparativne analize i određeni broj naučnih radova u
kojima je urađeno poređenje kvaliteta i bezbednosti hrane iz organske i konvencionalne
proizvodnje. Pored toga, biće urađen rezime svih izveštaja objavljenih od strane Evropske
agencije za bezbednost hrane (EFSA) u vezi sa koncentracijama ostataka pesticida u hrani.
Akcenat će biti stavljen na koncentracije korisnih i štetnih supstanci koje se mogu naći u
4
hrani. Prvu analizu koja će biti obrađena je objavio Istraživački institut za organsku
poljoprivredu (FiBL) 2006. godine, pod nazivom ,,Kvalitet i bezbednost proizvoda iz
organske proizvodnje’’. Druga analiza pod nazivom ,,Kvalitet hrane iz organske
proizvodnje’’ je objavljena 2012. godine od strane grupe autora, a treća meta-analiza sa
najvećim brojem pregledanih naučnih radova je objavljena u Britanskom časopisu o ishrani
(British journal of nutrition) u julu 2014. godine pod nazivom ,,Veće koncentracije
antioksidanata, manje koncentracije kadmijuma i manja učestalost pojave pesticida u hrani
iz organske proizvodnje: sistematičan pregled literature i meta-analiza’’. Na izradi treće
meta-analize je učestvovalo 18 stručnjaka iz različitih oblasti istraživanja (poljoprivredne
nauke, biologija, veterinarska medicina i nutricionisti). Urađen je pregled 343 do tada
objavljene analize (ponderisane i neponderisane analize) koje sadrže potrebne podatke za
ovakvu meta-analizu i koje pokazuju značajne razlike u pogledu kvaliteta i bezbednosti
hrane iz organske u odnosu na hranu iz konvencionalne proizvodnje. U zaključnim
razmatranjima biće urađena komparativna analiza podataka za svaku korisnu i štetnu
supstancu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari