Odlomak

Maligni, malignost ili malignitet je izraz koji se upotrebljava za grupe tumora koji prilikom širenja (invazije) urastaju u zdravo tkivo i razaraju ga, a širenjem putem limfe i krvi stvaraju rasad ili metastaze u udaljenim organima.
Metastaze imaju iste osobine rasta, širenja i razaranja organa kao i maligni primarni tumor koji se putem krvi šire tako da je obično ishod po bolesnika fatalan.
Po analogiji, izraz maligni, malignost ili malignitet, upotrebljava se i za neka druga stanja u medicini (koja nisu tumorski procesi) a u kojima je ishod terapije neizvestan, odnosno ima lošu prognozu.
Na primer izraz maligni ili malignitet, pored za maligne (zloćudne) tumore, za koje se koristi i sinonim kancer (rak) ili malignu transformaciju.
Tumor, neoplazma ili novotvorina označava skup promenjenih ćelija koje pokazuju nepravilan i progresivan rast.
Tumorske bolesti imaju ozbiljnu prognozu, a neke su opasne po život, te su danas aktulana tema zbog traženja novih načina lečenja.
Reč „tumor” na latinskom jeziku označava oteklinu koja je nastala povećanjem tkiva ili organa zbog bujanja ćelija ili otoka (edema) tkiva zbog zadržavanja tečnosti ili krvarenja unutar tkiva.

2. TEORIJSKI DEO RADA
2.1. Pojam tumora
Pojam tumora označava novonastalu tvorevinu u organizmu koja je nastala kao posledica različitih unutarnjih i spoljašnjih faktora koji deluju na organizam.
Može se definisati i kao abnormalna grupa tkiva čiji je rast nesvrsishodan, autonoman i nadmašuje rast normalnog tkiva, nastavlja da raste i nakon prestanka uzroka, koji je praktično nepoznat.
Novonastale ćelije se od polaznih ćelija razlikuju i strukturno i funkcionalno, ali se u većini slučajeva može prepoznati od koje vrste ćelija ili tkiva je nastao tumor.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 30 stranica
  • Ginekologija i akušerstvo -
  • Školska godina: -
  • Diplomski/master radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  Visoka medicinska škola strukovnih studija 'Milutin Milanković u Beogradu  

Više u Skripte

Komentari