Odlomak

Varenje i apsorpcija glavnih hranjivih materija je skup procesa u kome sudeluju znatan broj digestivnih fermenata.. Pod varenjem se podrazumeva skup promena – mehaničkih i hemijskih, kojima je podvrgnuta hrana u digestivnom kanalu i koja se pod tim uticajem razlaže na proste, rastvorljive čestice i tako postaje pogodna za apsorpciju. Hrana koju čovek unosi u organizam ne može biti iskorišćena u onom obliku u kojem je i uneta. Zbog toga se hrana u digestivnom kanalu podvrgava mehaničkoj i hemijskoh obradi, odnosnio procesima varenja – digestije i resorpcije. Mehanička obrada hrane podrazumeva njeno sitnjenje , natapanje digestivnim sokovima, rastvaranje i prebacivanje iz jednog digestivnog kanala u drugi, kao i izbacivanje nesvarenih neresorbovanih ostataka hrane u spoljnu sredinu.Hemijska obrada hrane vrši se pod dejstvm digestivnih sokova , odnosno fermenata koji čine njihov glavni sastojak.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 17 stranica
  • Fiziologija prof.dr Ljiljana Isaković
  • Školska godina: prof.dr Ljiljana Isaković
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Zemun,  Visoka zdravstveno sanitarna škola strukovnih studija "VISAN" u Zemunu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari