studenti
Mesto za uspešne studente

Privredno pravo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)

POJAM, PREDMET I IZVORI PRIVREDNOG PRAVA

Skup pravnih normi koje uređujuu pravni položaj I status privrednih subjekata, njihov odnos prema državi, njihove međusobne pravne poslove koje zaključuju u vezi sa prometom roba, usluga, novca I hartija od vrednosti, predstavlja posebnu granu prava koju nazivamo poslovno ili privredno pravo.

U praksi srećemo termine privredno pravo, poslovno pravo, trgovinsko pravo I trgovačko pravo, koji u stvari označavaju istu granu prava u teorijskom smislu. Međutim teoretičari stalno isticu razliku I kažu da privredno pravo obrađuje privredna drustva I sve njihove aktivnosti u izvršavanju njihovih delatnosti, trgovinsko da obrađuje oblast uskog shvatanja koja se odnosi na trgovinu, trgovačko upućuje na oblast koja se odnosi na trgovce I njihove poslove, a poslovno se najcešće koristi I poistovećuje sa privrednim.

PREDMET PRIVREDNOG PRAVA

Na osnovu analize privrednog prava može se zaključiti da je njegov predmet, kao grane pozitivnog prava, uredjenje statusa I pravnog položaja privrednih subjekata, pravnih odnosa ovih subjekata sa drzavom I njihovih međusobnih poslovnih odnosa.

Najšire posmatrano predmet privrednog prava je proučavanje pravnih normi kojima se uređuje pravni položaj privrednih subjekata kao I međusobni poslovni odnosi koji se realizuju između istih.

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.