Odlomak

Da bi razumeli mađarsku kuhinju moramo da se u drevnu prošlost vratimo.Današnja mađarska kuhinja predstavlja sintezu antičkih azijskih sastojaka,pomešanih sa nemačkim,italijanskim i slovenskim elementima.Istovremeno, mađarska jela predstavljaju lonac koji vri na sredini Evrope,sa originalnom kuhinjom mađarskih ljudi.Nomadski način života iz drevne prošlosti, odsutan je u mađarskoj kuhinji kako u odabiru mesa  većinom je reč o piletini,svinjskom mesu i goveđem.Tako i u njegovom pripremanju.U petnaestom veku,kralj Matija i njegova žena, poreklom iz Napulja,uveli su u mađarsku kuhinju nove sastojke samo začine kao što su beli i crni luk,bez kojih današnju mađarsku kuhinju ne možemo ni da zamislimo.Vremenom, Karpatski basen i Transilvaniju su naselili Sasi,Jermeni, Italijani,Jevreji i Srbi.Koji su sa sobom doneli i svoju kuhinju. Mađari su prihvatili i usvojili za vreme Otomanskog carstva. Elementi turske kuhinje pojavljuju se u vidu kolača,štrudle bejgli,korišćenja patlidžana,paprike punjene kao i sarme. Uticaj austrijske kuhinje nije mogao da se izbegne za vreme austro- ugarske monarhije.Raznovsna jela i njihove metode pripremanja posuđene su od njuhovih severnih komšija,ali su oni uticali zato samo na austrijsku kuhinju.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari