studenti
Mesto za uspešne studente

Kanalizacije odvodnja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kanalizacija kakvu koristimo danas počela se graditi u velikim gradovima krajem XIX. stoljeća. Najstariji ostaci kanalizacijske cijevi pronađeni su prilikom iskapanja hrama Hel u Nippuru ( Babilon ). Riječ je o cijevima, koljenima i T-komadima izrađenima od pečene gline. Pretpostavlja se da su elementi proizvedeni oko 4000 god. pr. Kr. Do nastanka Rimskog carstva Kretska civilizacija je koristila najrazvijeniji sustav vodoopskrbe i odvodnje. Kanalizacija se sastojala od terakotnih cijevi spojenih na naglavak. Otpadne vode su se sakupljale u površinske kanale pokrivene kamenim pločama.

KUĆNE INSTALACIJE – KANALIZACIJA
Otpadna voda. Vrste otpadnih voda

Otpadne vode nastaju upotrebom vode iz vodoopskrbnog sustava. Pri tome dolazi do promjene prvobitnih značajki vode: fizikalnih , kemijskih i mikrobioloških. U otpadne vode ubrajamo sljedeće vrste voda:
• sanitarne otpadne vode ( upotreba sanitarnih trošila vode ),
• tehnološke otpadne vode ( proizvodni procesi u industriji i proizvodnji ),
• oborinske vode.
Sanitarne otpadne vode još možemo podijeliti prema razini onečišćenosti na sanitarne otpadne vode od pranja i čišćenja te sanitarne otpadne vode od ispiranja zahoda. Iskustveno smatramo da su ove zadnje vode dvanaest puta razrijeđene vodom.
Odvodnja otpadnih voda vrši se pomoću kanalizacijske instalacije ili sustava koje dijelimo na kućne i javne. Kućna kanalizacija započinje na spoju sanitarnog uređaja ( mjesto izljeva ), a završava na spoju s javnom kanalizacijom ili kućnim sustavom za zbrinjavanje otpadne vode ( npr. septička jama ).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.