Odlomak

Nastanak, razvoj i afirmacija menadžmenta vezani su za 20. vijek, mada se pun procvat očekuje u 21. vijeku. Menadžment spada u grupu mladih naučnih disciplina, mada se korijeni menadžmenta kao prakse nalaze još u dalekoj prošlosti. Tokom cijele istorije ljudi su koristili raznovrsne upravljačke aktivosti. Pojava menadžmenta je u vezi i sa razvojem industrijske proizvodnje, čija rastuća složenost je iznjedrila menadžment kao neophodnu potrebu.

Zavisno od stepena razvijenosti pojediih sredina, kao i opšteg nivoa kulture i istorijskih okolnosti, akcetovani su različiti elementi menadžmeta. U samom početku, menadžment predstavlja neku vrstu odgovora na posložavanje proizvodnje, ljudskog rada uopšte. Prerastanje zanatske organizacije rada u neke prapočetke industrijske organizacije rada, izbacilo je na površinu izazove i probleme u proizvodnji i oko nje, kao i u odnosima poslodavaca i radnika.

Sam karakter menadžmenta je multidisciplinaran. Može se primijeniti na sve tipove organizacije, privrednih, neprivrednih, neprofitabilnim, profitabilnim, u svim privrednim sektorima i granama, u svim zemljama i u različitim društveno – ekonomskim sistemima. Menadžment se često prevodi kao upravljanje. On u svoj sadržaj uključuje: upravljanje, rukovanje, organizovanje, planiranje i kontrolu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 11 stranica
  • Menadžment prof. dr. V. Stojanović
  • Školska godina: 2022
  • Seminarski radovi, Ekonomija, Menadžment
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  APEIRON - Fakultet poslovne ekonomije  

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari