Odlomak

SWOT analiza je efikasan i jednostavan način putem kojeg možete ustanoviti realno stanje vaše organizacije, kao i prilike i opasnosti koje vrebaju u okolini. Jedino što treba napraviti je objektivno sagledati sve svoje vrline i mane, pa na temelju toga zaključiti kojim putem krenuti.

SWOT analiza je realna procena poduzeća i predstavlja brz i lagan alat za određivanje ukupnog položaja preduzća. Potrebno je odrediti ne bilo kakve prednosti, slabosti, prilike i pretnje, već one koje su povezane sa strategijom. Pri izvođenju zaključaka iz SWOT popisa treba imati u vidu, neka svojstva su važnija, neka su nevažna, neke strategijske slabosti mogu biti od izuzetne (presudne) važnosti, neke nevažne ili lako ispravljive. Neke prilike su privlačnije od ostalih.

Najveća opasnost posle vršenja SWOT analize jeste nepreduzimanje ništa što bi promenilo zatečene karakteristike i osobine. Mnogi izvrše analizu svog preduzeća, ali kasnije nisu u mogućnosti ili nemaju sredstava da bilo šta promene u svom poslovanju i poziciji na tržištu. SWOT analiza pre može da se definiše kao sveobuhvatan opis karakteristika, nego što je analiza u pravom smislu te reči. Ona može da bude deo analitičkog odlučivanja. Kod nas se najčešće koristi kao metoda pripreme i analize u svrhu donošenja strateških planova.

Pri ovome treba imati u vidu da, kao i većina analiza u oblasti menadžmenta, SWOT analiza ne daje nikakve specifične odgovore. Ali, ona predstavlja način efikasne organizacije informacija i osetljivih karakteristika kao baza za izgradnju poslovne strategije i operativnih planova

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 9 stranica
  • Metodologija naučno – istraživačkog rada jj
  • Školska godina: 2019
  • Seminarski radovi, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese