studenti
Mesto za uspešne studente

STUDIJA OPRAVDANOSTI PROGLAŠENJA TURISTIČKOG PROSTORA DIVČIBARE

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Studija opravdanosti proglašenja turističkog prostora Divčibare ima za cilj da odredi prostor u regionu Divčibara koji bi trebalo da stekne odgovarajuću konkurentsku poziciju, koja podrazumeva jasno određenje autentičnosti prostora kao turističke destinacije i njeno pozicioniranje na tržištu sa stanovišta atraktivnosti prostora. Autentičnost destinacije podrazumeva različitost od drugih destinacija, a određena je resursno – atrakcijskom osnovom kojom prostor raspolaže, ali i njegovom uređenošću i jedinstvenim setom iskustava (doživljaja) koji su specifični za turističku destinaciju.

Jedan od glavnih izazova jeste obezbeđivanje održivog razvoja turističkog prostora. Održivi razvoj je zasnovan na integralnom pristupu u strateškom planiranju i usmeravanju razvoja turizma, a podrazumeva plansko dimenzioniranje i određenje dinamike u razvoju prostora. Prostor je ograničen resurs i njegov razvoj je najčešće ograničen konfliktima u idejama i aktivnostima raspolaganja između svih postojećih i potencijalnih korisnika. Upravo zbog toga je neophodno obezbediti jedinstvenu viziju u vezi sa konceptom najboljeg
korišćenja turističkog prostora, kao i predlog za održivo upravljanje odgovarajućim prostorom. Planski pristup je od presudne važnosti, jer odsustvo promišljenog koncpeta razvoja dovodi do degradacije resursno – atrakcijske osnove i neracionalnog korišćenja prostora (koji je ograničen), neplanske (“divlje”) gradnje, visokih troškova naknadne konverzije i rehabilitacije prostora i njihovog uređenja i infrastrukturnog opremanja, i, na kraju, gubitka konkuretnosti destinacije i njenu degradaciju i nestajanje.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.