studenti
Mesto za uspešne studente

Značaj i uloga železničkog saobraćaja u savremenim uslovima

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Od svog nastanka, pa do danas uloga i značaj železnice su se menjali na transportnom tržištu. Tako od apsolutnog monopoliste u period od 1850 do 1950 godine, železnički saobraćaj usled razvoja novih vidova saobraćaja gubi monopol na transportnom tržištu (nakon 1950.godine).

U savremeno doba naglasak više nije na izgradnji novih železničkih pruga. One se grade u znato manjem obimu. Uglavnom je to u onim delovima sveta, gde treba kopnom osigurati jeftinij prevoz većih količina tereta u određenom pravcu. Mnogo je značajnije danas prestrojavanje železnice u organizacionom smislu, kako bi bila sposobna da prati zahteve savremene privrede i društva. Kada je reč o unutrašnjem prestrojavanju pod time se podrazumeva modernizacija železnice, sve u želji da u mnogim delovima sveta ovaj oblik transporta ponovo povrati svoju dominantnu ulogu prvog prevoznika.

Prva glava rada govori o istorijskom razvoju, karakteristikama i tipovima železničkog saobraćaja. Druga glava je posvećena transportnom tržištu i položaju železničkog saobraćaja na tom tržištu. Treća glava obuhvata razmatranje razvoja saobraćaja na globalnom nivou, njegovog stanja i najnovijih trendova u razvoju železnice.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.