Odlomak

Иако се дуги низ година сматрало да фармацеутска амбалажа има прилично досадну и негативну улогу, сада се све више схвата не само да паковање има веома важну функцију, већ и да фармацеутска амбалажа захтева интензитет испитивања који премашује онај који је потребан за све осталe производe.

Ово је неопходно да би се заштитиo корисник, односно професионална особа или пацијент, и компанија под општим захтевима „одговорности за производ“.

То је посебно релевантно за одређене производе високог ризика (тј. iv раствори, ињекције и имплантати) и где је паковање све више укључено у давање производа. Често у овим околностима производ и паковање се не могу раздвојити.

Увод у фармацеутско паковање

Тип паковања

Тип паковања се може односити или на основне употребљене материјале, тј. стакло, пластику, метал, итд. или на тип паковања, (нпр. боца, туба, кесица, блистер). Паковања могу да обезбеде једнократну употребу (која се не може поново затворити) или вишекратну (поновну употребу).

‘Продаја’ фармацеутског производа може бити путем малопродаје (апотека заједнице), велепродаје, дома здравља, болнице, стоматологије.

Начин на који се одвија продаја, односно преко апотека, апотека, итд., у великој мери зависи од законских услова дотичне земље и како је лек класификован у смислу преовлађујућих закона о отровима, закона о храни и лековима.

Да би помогао администрацији, паковање може бити потребно да служи као помоћно средство или уређај, на пример. аеросол, или имају додатке који могу бити део паковања или се користе као засебна јединица, нпр. склоп капаљке.

Из овог широког увода треба схватити да је главни циљ већине фармацеутских производа испорука, увођење или примена лека доказане стабилности и безбедности на одређеном месту где се може постићи најефикаснија активност.

При формулисању лековитог препарата на лековиту супстанцу утиче низ фактора као што су светлост, температура, кисеоник, угљен-диоксид, вода/влага и при томе се јавља  деградација или физичко-хемијска промена.

Паковање има бројне функције које треба да обавља током свог животног века, укључујући складиштење, ношење, излагање, продају, употребу.

Једноставна дефиниција паковања је: паковање је економично средство за обезбеђивање производа.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Komentari