Odlomak

Vitamin C ili L- askorbinska kiselina, latinski naziv acidum ascorbicum, pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. Njagova svakodnevna upotreba je neophodna jer ljudi, kao i neki drugi primati i zamorci i slijepi miševi, ne mogu sami da sintetišu ovaj vitamin. Razlog nemogućnosti sinteze ovog vitamina je nedostatak enzima L – gulonolakton oksidaze, koji je izgubljen tokom evolucije, a koji je ključan za završni korak biosinteze ovog vitamina.

Namirnice koje su bogate vitaminom C su svježe voće i povrće. Voće bogato vitaminom C su kivi, ribizla, papaja, jagode, agrumi, avokado, mango, dinja, grejpfrut, narandža, mandarina, lubenica itd. Bogati izvori vitamina C iz povrća su ljute paprike i paprika (najveća količina vitamina C u povrću čak 229 mg na 100 g bibera), brokoli, prokulica, kupus, karfiol, zelena salata, spanać, kupus, celer, špargle, kelj, biber, krompir, paradajz i dr.

Prema preporučenim dnevnim količinama (Preporučene količine u ishrani na engleskom, RDA), prikazano u tabeli 1, dnevna potreba za vitaminom C kod zdravih odraslih osoba prosječne težine je 75 mg/dan za žene i 90 mg/dan za muškarce. Međutim, postoje određene grupe ljudi koje imaju veću potrebu za vitaminom C, kao što su trudnice, dojilje i pušači. Dokazano je da je prosječna koncentracija vitamina C kod pušača dva puta manja nego kod nepušača, pa bi trebalo da svakodnevno unose veće koncentracije vitamina C (Majstorović, 2021).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Farmacija /
  • Školska godina: 2023
  • Seminarski radovi, Farmacija
  • Bosna i Hercegovina,  Bijeljina,  Univerzitet 'Bijeljina'  

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Komentari