Farmakoterapija urinarnih infekcija
Objavio dzasmina 25. mart 2024.
Objavio DJ Hydron 26. februar 2024. Prijavi dokument
Vitamin C ili L- askorbinska kiselina, latinski naziv acidum ascorbicum, pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. Njagova svakodnevna upotreba je neophodna jer ljudi, kao i neki drugi primati i zamorci i slijepi miševi, ne mogu sami da sintetišu ovaj vitamin. Razlog nemogućnosti sinteze ovog vitamina je nedostatak enzima L – gulonolakton oksidaze, koji je izgubljen tokom evolucije, a koji je ključan za završni korak biosinteze ovog vitamina.
Namirnice koje su bogate vitaminom C su svježe voće i povrće. Voće bogato vitaminom C su kivi, ribizla, papaja, jagode, agrumi, avokado, mango, dinja, grejpfrut, narandža, mandarina, lubenica itd. Bogati izvori vitamina C iz povrća su ljute paprike i paprika (najveća količina vitamina C u povrću čak 229 mg na 100 g bibera), brokoli, prokulica, kupus, karfiol, zelena salata, spanać, kupus, celer, špargle, kelj, biber, krompir, paradajz i dr.
Prema preporučenim dnevnim količinama (Preporučene količine u ishrani na engleskom, RDA), prikazano u tabeli 1, dnevna potreba za vitaminom C kod zdravih odraslih osoba prosječne težine je 75 mg/dan za žene i 90 mg/dan za muškarce. Međutim, postoje određene grupe ljudi koje imaju veću potrebu za vitaminom C, kao što su trudnice, dojilje i pušači. Dokazano je da je prosječna koncentracija vitamina C kod pušača dva puta manja nego kod nepušača, pa bi trebalo da svakodnevno unose veće koncentracije vitamina C (Majstorović, 2021).
Objavio dzasmina 25. mart 2024.
Objavio Tashanna 05. mart 2024.
Objavio DJ Hydron 26. februar 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.