background image

SADRŽAJ

UVOD............................................................................................................................................1
1. VITAMIN C................................................................................................................................2
2. STRUKTURA I SVOJSTVA VITAMINA C...................................................................................4
3. BIOSINTEZA.............................................................................................................................6

3.1. Apsorpcija, transport i uklanjanje..................................................................................8

4. Fiziološka funkcija kod sisara................................................................................................9

4.1. Antioksidans...................................................................................................................10
4.2. Megadoziranje...............................................................................................................11
4.3. Prirodni izvori C vitamina.............................................................................................13
4.4. Priprema hrane..............................................................................................................14

5. ZAKLJUČAK.............................................................................................................................15
6. LITERATURA...........................................................................................................................16

background image

UVOD

Vitamin   C   (

L   -   askorbinska   kiselina,   L   -   askorbat

)   je   vitamin   koji   je 

izuzetno   bitan   kod   ljudi   i   više   životinjskih   vrsta.   U   živim   organizmima 
askorbat djeluje kao antioksidans, te štiti tijelo od oksidativnog stresa. On je 
isto tako kofaktor u najmanje šest enzimskih reakcija, među kojima je nekoliko 
reakcija kolagenske sinteze, čija se disfunkcionalnost manifestuje simptomima 
skorbuta. Kod životinja, ove reakcije su posebno važne pri zarastanju rana i za 
sprječavanje krvarenja iz kapilara.

Askorbat (jon askorbinske kiseline) je neophodan u nizu esencijalnih 

metaboličkih reakcija kod svih životinja i biljaka. Njega formira velika većina 
živih   organizama,   sa   primjetnim   izuzetkom   grupe   sisara,   među   kojima   je 
većina   slijepih   miševa,   zamorci   i   jedan   od   dva   glavna   podreda   primata, 
antropoidi (suvonosni majmuni) (tarsijeri, majmuni, čovjekoliki majmuni i 
ljudi). Askorbinsku kiselinu isto tako ne sintetišu pojedine vrste ptica i riba. 
Svim vrstama koje nemaju sposobnost sinteze vitamina C, neophodno je da ga 
unesu   putem   ishrane.   Dugotrajni   deficit   ovog   vitamina   se   manifestuje 
razvojem skorbuta. Vitamin C je jedan od najšire korišćenih prehrambenih 
aditiva. Preporučene doze se kreću u opsegu od 45 do 400 mg na dan.

Vitamin C je čist L - enantiomer askorbata, dok suprotni D - enantiomer 

nema fiziološkog značaja. L - askorbat je jak redukujući agens. Kada djeluje u 
tom svojstvu, on se konvertuje u oksidovani oblik, L - dehidroaskorbat. L - 
dehidroaskorbat se može zatim redukovati nazad u aktivnu L - askorbatnu 
formu dejstvom enzima i glutationa u tijelu. Tokom ovog procesa formira se 
radikal semidehidroaskorbinske kiseline. 

Slobodni radikal askorbata slabo reaguje sa kiseonikom, tako da se ne 

formira superoksid. Umjesto toga, dva radikala semidehidroaskorbata reaguju 
i   formiraju   jedan   askorbat   i   jedan   dehidroaskorbat.   Uz   pomoć   glutationa, 
dehidroksiaskorbat se konvertuje nazad u askorbat. Prisustvo glutationa je 
esencijalno,   jer   on   omogućava   obnavljanje   askorbata   i   poboljšava 

1

Page 3 is redacted
background image

nepušača, pa bi trebalo da svakodnevno unose veće koncentracije vitamina C 
(Majstorović, 2021).

Tablica 1. Preporučeni dnevni unos (RDA) vitamina C obzirom na dob zdrave 

osobe prosječne težine

Ako   se   ne   uzima   svakodnevno,   dolazi   do   hipovitaminoze,   odnosno 

nedostatka vitamina C, što dovodi do pojave skorbuta u dužem vremenskom 
periodu. Postoje brojne pozitivne uloge vitamina C u tijelu, što ga čini jednim 
od najproučavanijih i najpopularnijih vitamina danas. 

Jedno od najvažnijih svojstava vitamina C je da djeluje kao izuzetno 

moćan antioksidans jer uklanja veoma štetne slobodne radikale iz tijela. Pored 
toga, djeluje kao kofaktor enzima uključenih u sintezu kolagena, karnitina i 
noradrenalina. Nadalje, vitamin C je neophodan za rast i regeneraciju desni i 
krvnih sudova, ali i za apsorpciju gvožđa u krv. Takođe je veoma koristan u 
prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija jer jača imuni sistem. Nedostatak 
ovog   vitamina   u   organizmu   doprinosi   nastanku   kancerogenih, 
endokrinoloških, kardioloških i neuroloških bolesti. 

3

background image

2. STRUKTURA I SVOJSTVA VITAMINA C

Vitamin C je ketolakton sastavljen od šest atoma ugljenika, jedne keto 

grupe i četiri hidroksilne grupe. Molekul vitamina C ima dva hiralna centra. 

Slika 1. Struktura L - askorbinske kiseline

Hemijski   naziv   vitamina   C   je   L-3-keto-treo-heksuronska   kiselina,   a 

pojavljuje se u dva biološki aktivna oblika, u obliku L - askorbinske kiseline 
(H2A,   redukovani   oblik)   i   dehidroaskorbinske   kiseline   (DHA,   oksidovani 
oblik) . Jedan oblik vitamina C se reverzibilno pretvara u drugi procesom 
oksidacije - redukcije, pri čemu i L - askorbinska kiselina i dehidroaskorbinska 
kiselina zadržavaju aktivnost koja se pripisuje vitaminu C. 

Mjesto   u   molekulu   vitamina   C   gdje   se   dešava   proces   oksidacije   - 

redukcije   je   veoma   reaktivna   2,3-endiol   grupa.   U   ovom   oksidaciono-
redukcionom procesu 2 elektrona i 2 protona se prenose između redukovanog 
i oksidovanog oblika vitamina C, pri čemu dolazi do dvostruke reverzibilne 
oksidacije   u   dvije   faze,   u   zavisnosti   od   pH   vrijednosti   medijuma,   što   je 
prikazano na slici 2.

4