Odlomak

Под леком се подразумевају природне и синтетске супстанције које се због своје делетворности примењују у лечењу болести. Појам лека је врло тешко разграничити од појма отрова, јер иста супстанција под различитим условима, може деловати и као лек, и као отров. То зависи од употребљене количине, начина уношења и тренутног стања организма. Свако може да развије проблеме менталног здравља- Ви, члан породице, пријатељ или колега на послу. Неки ментални поремећаји су благи; други су озбиљни и дуготрајни, али сви могу бити дијагностиковани и ефикасно лечени. Већина људи се враћа свом „нормалном“ животу након лечења. и психијатријски лекови су често важан део успешног третмана менталних поремећаја.
Лекови за менталне болести су се први пут појавили 1950. године са антипсихотиком chlorpromazin -ом. На десетине других лекова се од тад појавило. И генерално гледано лекови мењају животе људи са проблемима менталног здравља на боље.
Упркос имену које носе, психијатријске лекове често преписују и лекари опште праксе у примарним здравственим установама. Међутим, најбољи и најефикаснији третман може да се добије од специјалиста за ову врсту проблема – психијатра, психолога или психотерапеута. Иако су психијатри једини који могу да преписују психијатријске лекове, лекови су једна линија ефикасног третмана. Већина психичких проблема се не лечи само лековима већ се истовремено примењује и психотерапијски третман.
Психијатријски лекови могу да учине и друге облике третмана ефикаснијим. Неко ко је превише депресиван да би причао, на пример, имаће тешкоће у комуникацији приликом психотерапијског третмана. Прави лек може побољшати симптоме депресије тако да особа може да одговори и разговара. За многе је комбинација психотерапије и лекова проверен и најефикаснији начин третмана.
Лекови су нам такође омогућили да боље разумемо како ментални поремећаји утичу на наш мозак и тело. Истраживачи су сазнали јако пуно о томе како наш мозак функционише пратећи како лекови делују на симптоме поремећаја као што су психозе,

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • Klinička farmakologija /
  • Školska godina: 2024
  • Seminarski radovi, Farmacija, Medicina
  • Srbija,  Vrbas,  UNIVERZITET U PRIŠTINI - Medicinski fakultet   ВИСОКА ЗДРАВСТВЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА МЕДИКА

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Komentari