background image

Prirodno-matematicki fakultet,
Departman za biologiju i ekologiju
Univerzitet u Novom Sadu

Seminarski rad

-Vitamini rastvorljivi u lipidima-

Mentor:                                                                                  Student:

Januar, 2009.

Sadržaj:

background image

1. Uvod...........................................................................................................................3

1.1. Vitamini – uvod...........................................................................................3
1.2. Nomenklatura vitamina...............................................................................3
1.3. Klasifikacija vitamina.................................................................................3

2. Liposolubilni vitamini................................................................................................4

2.1. Vitamin A....................................................................................................4

2.1.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina A..........................................4
2.1.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina A...................................5
2.1.3. Toksičnost vitamina A....................................................................6
2.1.4. Nedostaci vitamina A......................................................................6

2.2. Vitamin D....................................................................................................6

2.2.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina D..........................................6
2.2.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina D...................................7
2.2.3. Toksičnost vitamina D....................................................................7
2.2.4. Nedostaci vitamina D......................................................................7

2.3. Vitamin E....................................................................................................7

2.3.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina E..........................................7
2.3.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina E...................................8
2.3.3. Toksičnost vitamina E.....................................................................8
2.3.4. Nedostatak vitamina E.....................................................................8

2.4. Vitamin F......................................................................................................9

2.4.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina F............................................9
2.4.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina F.....................................9
2.4.3. Toksičnost vitamina F........................................................................9
2.4.4. Nedostatak vitamina F.....................................................................10

2.5. Vitamin K.....................................................................................................10

2.5.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina K...........................................10
2.5.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina K....................................11
2.5.3. Toksičnost vitamina K.....................................................................11
2.5.4. Nedostatak vitamina K.....................................................................11

3. Uloga liposolubilnih vitamina.....................................................................................11

Vitamin A...................................................................................................11
Vitamin D...................................................................................................12
Vitamin E...................................................................................................12
Vitamin F...................................................................................................12
Vitamin K...................................................................................................12

4. Racionalna upotreba vitamina.....................................................................................13
5. Literatura.....................................................................................................................14

2

Page 3 is redacted
background image

Hidrosolubilni vitamini 

su 

vitamini grupe B 

vitamin C. 

Ne mogu se 

skladištiti u smislu 

„saturacije tkiva“ 

i većina vitamina rastvorljivih u vodi ulazi u

sastav koenzima.

2.  Liposolubilni vitamini

Nalaze se u hrani bogatoj lipidima, kao što su masna mesa, jetra, mlečne 

masti, jaja i ulja. Metabolizuju se zajedno sa lipidima i mogu se nakupljati u jetri i 
masnim tkivima, kao neka vrsta rezerve. Njihov se višak odražava kao 
hipervitaminoza, čija posledica moze biti narušavanje ravnoteže organizma i 
pojava bolesti. Veoma se teško izlučuju mokraćom i stabilni su na povišenim 
temperaturama. U tabeli 1. dat je pregled vitamina rastvorljivih u mastima, 
označene su i dnevne potrebe i osnovni fiziološki procesi u kojima učestvuju.

TABELA 1. VITAMINI RASTVORLJIVI U MASTIMA

Vitamini

Hemijski naziv

Dnevna potreba

Biohemijska uloga

Vitamin A

retinol

2mg

Učestvuje u ciklusu

vida

Vitamin D

kalciferol

0.005mg

Reguliše

metabolizam

kalcijuma

Vitamin E

tokoferol

10mg

Štiti lipide

membrana od

oksidacije

Vitamin K

menahinon

1mg*

Učestvuje u

procesima

koagulacije

*Ovaj vitamin sintetizuju crevne bakterije.

2.1 Vitamin A

2.1.1. Fizičko-hemijske osobine vitamina A

Vitamin A se sastoji iz šestočlanog prstenastog sistema za koji je vezan 

nezasićeni alkohol izoprenoidne strukture. Moze se izvesti iz 

-karotena cepanjem

karotena na sredini polienskog lanca koji spaja dva  

-jonska prstena. Karoteni su 

kao prekursori vitamina aktivni jedino posle pretvaranja u retinol. Biljke ne mogu 
sintetizovati vitamin A, ali sadrze provitamin, 

-karotin. Iz 

-karotena čovek i 

životinje sintetizuju vitamin A.

4