Odlomak

Kao što je poznato hrana koju organizam prima sastavljena je iz tri glavne
grupe jedinjenja: masti, ugljenih hidrata i belančevina. Osim ovih grupa jedinjenja
dolaze u obzir i mineralne soli. Medjutim, pri pokušajima da se organizam
ishranjuje samo čistim produktima iz grupe masti, ugljenih hidrata, belančevina i
soli nastaju velike smetnje u ishrani koje dovode često do vrlo teških oboljenja.
Postoji čitav niz supstanci čiji nedostatak hrani daje povoda patološkim
promenama u organizmu. Vec 1906. god. F. G. Hopkins utvrdio je da postoje u
hrani izvesne supstance koje, s obzirom da se u hrani nalaze u minimalnim
količinama, ne predstavljaju nikakvu hranljivu vrednost, pa ipak njihov nedostatak
u hrani moze da prouzrokuje izvesne patološke promene.
Pod imenom vitamini podrazumevaju se organska jedinjenja čije je prisustvo u
malim količinama u hrani čoveka i životinja neophodno za normalan zivot. Prvi
izolovani vitamini spadali su u grupu amina, pa su tako i dobili ime (od latinskog
naziva vita – život, na predlog poljskog hemičara Kazimira Funka (1911.) nazvane
su vitaminima). Kasnije se saznalo da amino-grupe kod vitamina nisu neophodne.
Vitamini se ne mogu sintetisati u organizmu (izuzev holekalciferola, vitamina
K i delimično riboflavina), već se moraju unositi hranom (esecijalni). Vitamini
nastaju u biljkama uz pomoć Sunca i/ili u bakterijama, u nekim slučajevima mogu
nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu. Njihovo prisustvo se meri
miligramima ili čak mikrogramima. Prirodni su katalizatori mnogih vaznih enzima
koji pospešuju vitalne procese neophodne za normalan metabolizam ćelija, tkiva i
organa. Omogućavaju oslobadjanje energije i pojačavaju biološke funkcije, tako
da su neophodni za pravilnu funkciju organizma.
Osobe koje su dodatno opterećene (sport, tezi fizički poslovi, naporne
aktivnosti), izložene pojačanom stresu i uticaju okoline ili nisu sigurne u pravilan
način ishrane (zdrava hrana obogaćena potrebnom količinom vitamina) poželjno
je da unose vitaminske preparate kao dopunu zdravoj ishrani.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Hemija

Više u Seminarski radovi

Komentari