Vitamini rastvorljivi u lipidima

Prirodno-matematicki fakultet,
Departman za biologiju i ekologiju
Univerzitet u Novom Sadu
Seminarski rad
-Vitamini rastvorljivi u lipidima-
Mentor: Student:
Januar, 2009.
Sadržaj:

1. Uvod...........................................................................................................................3
1.1. Vitamini – uvod...........................................................................................3
1.2. Nomenklatura vitamina...............................................................................3
1.3. Klasifikacija vitamina.................................................................................3
2. Liposolubilni vitamini................................................................................................4
2.1. Vitamin A....................................................................................................4
2.1.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina A..........................................4
2.1.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina A...................................5
2.1.3. Toksičnost vitamina A....................................................................6
2.1.4. Nedostaci vitamina A......................................................................6
2.2. Vitamin D....................................................................................................6
2.2.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina D..........................................6
2.2.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina D...................................7
2.2.3. Toksičnost vitamina D....................................................................7
2.2.4. Nedostaci vitamina D......................................................................7
2.3. Vitamin E....................................................................................................7
2.3.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina E..........................................7
2.3.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina E...................................8
2.3.3. Toksičnost vitamina E.....................................................................8
2.3.4. Nedostatak vitamina E.....................................................................8
2.4. Vitamin F......................................................................................................9
2.4.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina F............................................9
2.4.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina F.....................................9
2.4.3. Toksičnost vitamina F........................................................................9
2.4.4. Nedostatak vitamina F.....................................................................10
2.5. Vitamin K.....................................................................................................10
2.5.1. Fizičko – hemijske osobine vitamina K...........................................10
2.5.2. Izvori i dnevna potreba količina vitamina K....................................11
2.5.3. Toksičnost vitamina K.....................................................................11
2.5.4. Nedostatak vitamina K.....................................................................11
3. Uloga liposolubilnih vitamina.....................................................................................11
Vitamin A...................................................................................................11
Vitamin D...................................................................................................12
Vitamin E...................................................................................................12
Vitamin F...................................................................................................12
Vitamin K...................................................................................................12
4. Racionalna upotreba vitamina.....................................................................................13
5. Literatura.....................................................................................................................14
2


Hidrosolubilni vitamini
su
vitamini grupe B
i
vitamin C.
Ne mogu se
skladištiti u smislu
„saturacije tkiva“
i većina vitamina rastvorljivih u vodi ulazi u
sastav koenzima.
2. Liposolubilni vitamini
Nalaze se u hrani bogatoj lipidima, kao što su masna mesa, jetra, mlečne
masti, jaja i ulja. Metabolizuju se zajedno sa lipidima i mogu se nakupljati u jetri i
masnim tkivima, kao neka vrsta rezerve. Njihov se višak odražava kao
hipervitaminoza, čija posledica moze biti narušavanje ravnoteže organizma i
pojava bolesti. Veoma se teško izlučuju mokraćom i stabilni su na povišenim
temperaturama. U tabeli 1. dat je pregled vitamina rastvorljivih u mastima,
označene su i dnevne potrebe i osnovni fiziološki procesi u kojima učestvuju.
TABELA 1. VITAMINI RASTVORLJIVI U MASTIMA
Vitamini
Hemijski naziv
Dnevna potreba
Biohemijska uloga
Vitamin A
retinol
2mg
Učestvuje u ciklusu
vida
Vitamin D
kalciferol
0.005mg
Reguliše
metabolizam
kalcijuma
Vitamin E
tokoferol
10mg
Štiti lipide
membrana od
oksidacije
Vitamin K
menahinon
1mg*
Učestvuje u
procesima
koagulacije
*Ovaj vitamin sintetizuju crevne bakterije.
2.1 Vitamin A
2.1.1. Fizičko-hemijske osobine vitamina A
Vitamin A se sastoji iz šestočlanog prstenastog sistema za koji je vezan
nezasićeni alkohol izoprenoidne strukture. Moze se izvesti iz
-karotena cepanjem
karotena na sredini polienskog lanca koji spaja dva
-jonska prstena. Karoteni su
kao prekursori vitamina aktivni jedino posle pretvaranja u retinol. Biljke ne mogu
sintetizovati vitamin A, ali sadrze provitamin,
-karotin. Iz
-karotena čovek i
životinje sintetizuju vitamin A.
4
Više u Biologija
Epiduralni hematom – etiologija, klinička slika, inicijalni tretman
- Urgentna stanja
- --- Srbija | Aleksinac --- · Aleksinac
- 17 stranica
Najvažniji štetnici dekorativnih i cvjetajućih sobnih biljaka
- Hortikultura
- UNIVERZITET U OSIJEKU - Poljoprivredni fakultet · Osijek
- 64 stranica
Medonosne pčele :kratka biologija poznatih vrsta
- Biologija
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Biološki fakultet · Beograd
- 13 stranica
Više u Hemija
Kiseonik
- Hemija
- UNIVERZITET DONJA GORICA - Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u Podgorici · Bar
- 7 stranica
Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
- Organska hemija 2
- UNIVERZITET U SARAJEVU Farmaceutski fakultet · Sarajevo
- 23 stranica
Uloga i značaj Vitamina D u ishrani ljudi
- Bromatologija
- Univerzitet 'Bijeljina' · Bijeljina
- 13 stranica