Elektronsko bankarstvo
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
Objavio stefan2458 27. april 2013. Prijavi dokument
UVOD
Stotinama godina su farmer vršili selekciju biljaka i životinja kako bi preneli željene osobine. Ako bi npr. jedna biljka imala bolji koren, druga jaču stabljiku, a treća bolji plod, u okviru iste vrste oni bi ih ukrštali da dobiju biljku sa dobrim osobinama ove tri biljke. Isti slučaj je i sa životinjama, i to su stare poznate vrste, sasvim prirodne i zdrave. Ponekad će doći do ukrštanja i prenosa dobrih gena po želji uzgajivača ali nekad i ne, jer je priroda imala druge planove.
Danas je sve dosta drugačije i skoro ni nalik onome kako su naši preci radili.
Pojavom genetskog inžinjeringa, ili kako ga još nazivaju “moderna biotehnologija”, “genetska tehnologija” otvorio je mogućnost mešanja gena različitih vrsta i to bez jasnog znanja o ishodu.
Genetsko inžinjerstvo predstavlja skup biohemijskih postupaka kojima se odvajaju celi geni, njihovi delovi ili skupine gena iz DNK jednog organizma sa namerom da se umetne u DNK drugog organizma. Gene za svoju transgenu mešavinu mogu tražiti bilo gde – u virusima, bakterijama, biljkama, životinjama, pa čak i u ljudima – a one gene koji ne postoje u prirodi mogu stvarati u laboratorijama. Dakle bukvalno je postalo moguće spajanje gena virusa, bakterije, čoveka, biljke i životinje – u jedan živi organizam, koji često zovu transgeni ili genetski modifikovan organizam.
GMO su oni organizmi kod kojih je izmenjen deo genetskog materijala odnosno DNK, prenosilac naslednih osobina. Prvo se krenulo s nižim organizmima, bakterijama i virusima, a kasnije se prešlo na niže, pa na više biljke i, na kraju, na životinje i čoveka.Dok se širom sveta sve češće eksperimentiše sa genetskim kodom biljaka i životinja i stvaraju nove vrste, još se vodi polemika šta se dobija ukrštanjem različitih organizama. I dok zagovornici genetski modifikovane hrane tvrde da opasnost po zdravlje ne postoji i da nisu uočeni nikakvi zdravstveni problem kod osoba koje koriste GM hranu, iz ekipe koja je protiv GM uhrane upozoravaju da je prošlo malo vremena od uzgoja i korišćenja GM hrane i da je pitanje kakve su posledice na duži rok. Posledice upotrebe GM hrane mogu biti mnogobrojne. Bitno je napomenuti da se modifikovan genetički materijal koji se nalazi u hrani ugrađuje u genetički materijal naše ćelije, pogotovo virusi.
NASTANAK GMO
Ideja o mogućnosti prebacivanja gena iz jedne vrste u drugu, koja predstavlja osnovu savremene biotehnologije, rođena je u Honoluluu, novembra 1972. godine na Konferenciji o plazmidima (malim cirkularnim molekulima DNK koji se mogu naći u bakterijama). U narednim decenijama, došlo je do dramatičnog razvoja ali i komercijalizacije biotehnologije, najpre u farmaceutskoj industriji, kroz produkciju humanih proteina u bakterijama, tokom 80-tih godina prošlog veka, a potom i u industriji hrane.
Prva modifikovana biljka koja se pojavila na tržištu je paradajz, još 1994. godine. Od tada ne prestaje proizvodnja genetski modifikovanih biljaka. “ Do danas je razvijen veliki broj biljnih sorti koje imaju sposobnost sinteze proteina koje u prirodi proizvodi neka druga vrsta, najčešće bakterijska, a koje upravo zahvaljujući tom proteinu stiču neku poželjnu osobinu, kao što je produžena svežina (prvi GMO koji se pojavio na tržištu – paradajz), otpornost na insekte ili otpornost na određeni herbicid.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.