Poslovne finansije preduzeća
Objavio Makimikihaos 03. septembar 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Turizam/Ugostiteljstvo
Objavio studenti.rs 02. mart 2017. Prijavi dokument
Da bi razumeli mađarsku kuhinju moramo da se u drevnu prošlost vratimo.Današnja mađarska kuhinja predstavlja sintezu antičkih azijskih sastojaka,pomešanih sa nemačkim,italijanskim i slovenskim elementima.Istovremeno, mađarska jela predstavljaju lonac koji vri na sredini Evrope,sa originalnom kuhinjom mađarskih ljudi.Nomadski način života iz drevne prošlosti, odsutan je u mađarskoj kuhinji kako u odabiru mesa većinom je reč o piletini,svinjskom mesu i goveđem.Tako i u njegovom pripremanju.U petnaestom veku,kralj Matija i njegova žena, poreklom iz Napulja,uveli su u mađarsku kuhinju nove sastojke samo začine kao što su beli i crni luk,bez kojih današnju mađarsku kuhinju ne možemo ni da zamislimo.Vremenom, Karpatski basen i Transilvaniju su naselili Sasi,Jermeni, Italijani,Jevreji i Srbi.Koji su sa sobom doneli i svoju kuhinju. Mađari su prihvatili i usvojili za vreme Otomanskog carstva. Elementi turske kuhinje pojavljuju se u vidu kolača,štrudle bejgli,korišćenja patlidžana,paprike punjene kao i sarme. Uticaj austrijske kuhinje nije mogao da se izbegne za vreme austro- ugarske monarhije.Raznovsna jela i njihove metode pripremanja posuđene su od njuhovih severnih komšija,ali su oni uticali zato samo na austrijsku kuhinju.
Objavio Makimikihaos 03. septembar 2024.
Objavio maricamacapavlovic 30. avgust 2024.
Objavio maricamacapavlovic 30. avgust 2024.
Objavio cobri999 09. septembar 2024.
Objavio Makimikihaos 03. septembar 2024.
Objavio nvvaske99 03. septembar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.