studenti
Mesto za uspešne studente

Brend

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kada neko čuje ime brend obično pomisli na ime neke konpanije, logo ili zaštitni znak iste te na proizvod koji ta konpanija proizvodi. Početna misao vodi prema identifikaciji omiljenih brendova individue . Iza omiljenih brendova nisu skriveni samo proizvodi I konpanije već I različite emocije ljudi. Proizvodi odavno ne ispunjavaju samo svoju funkcionalnu vrednost , oni mnogo govore o konpanijama koje ih stvaraju I ljudima koji ih koriste. O njihovom načinu života, kulturnim karakteristikama, verovanjima I vrednostima.
Svet je danas nezamisliv bez brendova. Niko nije imun na brendove. Potrošača X budi časovnik X, on koristi šampon X, briše se peškirom X, oblači pantalone X, oblači košulju X…
Iza svakog X krije se ono nevidljivo u boji I nedodirljivo po površini . X koje inspiriše, obećava, nepoznata vrednost u tržišnoj jednačini koja pomnožena istraživačkim radom , tehničkim rešenjima I primenjenim dizajnom rezultira vrednošću L, koja predstavlja lojalnost potrošača. Što je veća vrednost lojalnosti L, veca je I vrednost X- vrednost pojedinačnog brenda.
Glavni zadatak svakog menadžera I svake konpanije, koji se stalno iznova postavlja I rešava je, kako otkriti nepoznatu X I maksimizirati vrednost L ?
Uspeh brenda na tržištu ne zavisi od toga šta o njemu misli marketinški tim, već prvenstveno šta o njemu misle potencijalni potrošači ili korisnici. više nije najbitnije imati kvalitetan proizvod, pristupačnu cenu, vrhunsku promociju , najvažnije je šta o proizvodu zna I misli prosečni potrošač na ulici.
Smatra se da je danas najznačajnija funkcija marketinga baš izgradnja brenda.

2.Istorija brenda

Većina autora se ne slaže po pitanju nastanka brenda. Neki misle da brend datira iz perioda praistorije I crteža po pećinama. Još tada ljudi su pokušavali da na određeni način obeleže prostor u kome žive kao I alatke, oružje I posuđe koje su koristili u svakodnevnom životu.
Drugi misle da brend datira iz perioda Egipta I hieroglifa. Na protumačenim hieroglifima koji se nalaze na zidovima grobnica I datiraju iz 2000. Godine pre nove ere, vidi se kako Egipćani žigošu stoku. Na ovaj način oni su obeležavali kme stoka pripada.
Postoji I mišljenje da je istorija brenda otpočela onoga trenutka kada je proizvođač iz Sirije, jos 200 godina pre nove ere stavio svoj znak na novoproizvedene sandale, ne bi li se razlikovao od ostalih proizvođača I rekao, ,,Ovo je moje”.
Kasnih 20-ih godina XX veka P&G je razvio sistem za upravljanje brendom koji je omogućavao realizaciju specijalizovanih marketing strategija za svaki brend.
Do kraja 40-ih razvila se svest da brend nije samo maskota, krilatica ili slika odštampana na etiketi proivoda. Dok se ova ideja razvijala, propagandisti su prestali videti sebe kao prezentatore, ego su sada nalazili sebe u ulozi ,,kralja -filozofa komercijalne kulture”.
60-ih godina guru advertajzinga David Ogilvy postavio je neke nove standarde za televizijske reklame. Pravilo ,,hrana u pokretu” značilo je da tokom snimanja reklame o hrani, hrana mora biti u pokretu, a ne statična, ,,počni sa vatrom” značilo je da reklama mora početi na uzbudljiv način.
80-ih godina, poneseni napretkom nakon dekada recesije, neki od najjačih proizvođača na svetu su počeli posrtati.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.