studenti
Mesto za uspešne studente

Dijagnostika stanja hidrauličnih ulja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1.UVOD

Dijagnostika stanja hidrauličnog ulja podrazumeva skup aktivnosti kojima se, u toku eksploatacije ulja u hidrauličnom sistemu, vrši procena stanja radnog fluida u smislu njegovih osnovnih funkcionalnih karakteristika.
Dijagnostika stanja ulja ima za cilj da se ulje u sistemu koristi što duže i da hidraulični sistem radi u optimalnim uslovima u odnosu na radni fluid. Najkompletniji i svakako najpouzdaniji, prilaz dijagnostici stanja hidrauličnog ulja je metoda periodičnog uzorkovanja uljnog punjenja i laboratorijskih analiza osnovnih fizičko-hemijskih karakteristika i prisustva mehaničkih nečistoća.
Analiza uzoraka ulja tokom njegove eksploatacije predstavlja dijagnostički alat za određivanje stanja ulja i stanja mehaničkog sistema u celini. Analiza pomaže da se identifikuje stanje normalne eksploatacije hidrauličnog ulja, odnosno habanja mehaničkog sistema i trenutak kada se pojavljuje potencijalno ozbiljan problem. Ako se neka karakteristika obuhvaćena ispitivanjem nađe izvan dopuštenih granica, smatra se da su nastale izvesne promene uljnog punjenja i da je ulje potrebno češce kontrolisati, odnosno smanjuje se period uzorkovanja ulja.
2. KONTAMINACIJA HIDRAULIČNOG RADNOG FLUIDA

Kada je radna mašina u pogonu, kontaminacija hidrauličnog radnog medija mora se obavezno uzeti u obzir, bez obzira da li se radi o elektro-hidrauličnom upravljanju, prenosu snage ili podmazivanju i hlađenju. Danas je dobro poznata činjenica da je 70–80% ispada hidrauličnih sistema prouzrokovano prevelikom kontaminacijom radnog medija. U praksi, najvažniji faktor koji utiče na životni vek i primenjivost hidrauličnog medija je upravo kontaminacija čvrstim česticama i vodom. Posledice toga su pojava trošenja i oštećenja hidrauličnih komponenti, koja mogu dovesti do učestalih zastoja i povećanja operativnih troškova izazvanih kvalitetom radnog medija.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.