studenti
Mesto za uspešne studente

FA2 Fuzzy regulator

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U sklopu teorije neizrazitih skupova postavljene 1965.godine uveden je i koncept neizrazite logike s kojim je omogućeno modeliranje semantičkih neodređenosti govornog jezika. Danas su najznačajnija područja tehničke primjene neizrazite logike : automatska regulacija, analiza podataka te sistemi za nadzor i regulaciju.
Opis prve praktične primjene neizrazite logike objavljen je relativno davno, kada je neizrazita logika bila primjenjena u regulaciji grijanja i protoka pare u laboratorijskom parnom postrojenju. Nagli porast zanimanja za neizrazitu logiku i intenziviranje istraživanja počinje prije desetak godina nakon uspješnih primjena u japanskim proizvodima široke potrošnje.
Neizrazita logika osigurava formalnu metodologiju za prikazivanje, manipulaciju i implementaciju ljudskog znanja o problemu regulacije procesa. To je jedan od glavnih razloga što je većina radova i primjena neizrazite logike povezana s područjem automatske regulacije. Zamjena za iskusnog operatera je moto svih primjena neizrazite logike u regulaciji procesa za koje najčešće nisu postojala adekvatna konvencionalna rješenja.
Kao glavni, i često osporavani razlozi primjene neizrazite logike u takvim sistemima najčešće se navode veća robusnost i lakša sinteza regulatora. U nekim slučajevima korištenje neizrazite logike je motivisano i razlozima koji nisu samo tehnički. Neizrazita logika predstavlja novu metodologiju i njen izbor osigurava originalnost aplikacije, a nije zanemariv ni uticaj koji riječ ‘fuzzy’ može imati na potencijalne kupce.
U literaturi se prednosti koje neizraziti skupovi pružaju u interpretaciji neodređenosti govornog jezika često ilustruju i primjerom grupisanja artikala prema njihovoj cijeni ( npr. skup računar ) ili primjerom klasificiranja percepcije starosti čovjeka ( pripadnost skupu mlad ili star ).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.