studenti
Mesto za uspešne studente

Dekubitus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dekubitus, hronična rana izazvana pritiskom, je oštećenje kože i tkiva koje nastaje kao posljedica predugog položaja tijela u jednom istom položaju. Obično je to pritisak samog tijela na podlogu, mada i bilo kakav drugi produženi pritisak može dovesti do pojave dekubitusa.
Sam izraz dekubitus potiče iz latinskog jezika od reči „decumbre“, što znači „ležati dole“ i reči „cubitum“, što označava posebnu vrstu ležaja, s naslonom za ruke na kome su se Rimljani uobičajeno odmarali. Rimski ljekari su uočili da se zbog dugog ležanja na ovim ležaljkama mogu javiti posebne vrste rana ili kako su je oni nazvali „deecubitus“, tj. „rana od ležanja“. Znatno kasnije ustanovljeno je da ovo oštećenje nije uzrokovano samo ležanjem (jer se javlja npr. i kod sedenja), tako da često primenjivan naziv „rana od ležanja“ nije sasvim odgovarajući.
2. MEHANIZAM NASTANKA BOLESTI

Mehanizam nastanka dekubitalnih ulkusa je posljedica dejstva sile pritiska na površinu kože, mada mogu nastati i kao posljedica trenja kože sa grubom površinom postelje, površine gipsane udlage ili kao posljedica prolongirane hladnoće. Kompresijom krvnih sudova i niže ležećih struktura kože onemogućena je ishrana kože i time otvoren put nastanku ulkusa. Stanja koja omogućavaju lakše nastajanje dekubitalnih ulkusa su stanja loše ishranjenosti kože, dijabetes, pothranjenost, manjak serumskih proteina, loša higijena, dehidracija, imobilizacija i naravno loša njega oboljele osobe. Dijabetes nije uzrok nastanka dekubitusa, ali omogućava brzu eskalaciju proces. Iz tog razloga dijabetičarima je neophodna bolja njega i veća pažnja, posebno imobilisanih osoba u pravcu preveniranja nastanka ulkusa. U nastanku dekubitusa dominiraju tri glavna mehanizma: pritisak, micanje i trenje.
2.1. Spoljašnji pritisak
Pritisak je osnovni faktor u nastanku i razvoju dekubitusa, naročito kada se on javlja iznad koštanih dijelova. Spoljašnji pritisak izaziva kompresiju tkiva i distoriziju najmanjih krvnih sudova. Kapilari se zatvaraju ako pritisak poraste iznad 32 mmHg. Vrijeme izloženosti pritisku podjednako je važno za nastanak dekubitusa kao i sila pritiska.
2.2. Micanje
Micanje nastaje ako pacijent klizi naniže u krevetu ili stolici. Sile micanja dovode do prelamanja, istezanja ili kidanja malih krvnih sudova, što ima za posljedicu prekid dotoka krvi i pojavu ishemije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.