Elektronsko bankarstvo
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Medicina
Objavio jeja2208 14. maj 2019. Prijavi dokument
Konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima. Konzervansima se mogu smatrati sve materije dodane u hranu koje sprečavaju rast ili uništavaju mikroorganizme te inhibiraju enzimske i oksidacijske procese u hrani.
Oni mogu biti i materije koje deluju na smanjenje aktivnosti vode. Među klasične konzervanse, koji nisu aditivi, ubrajamo kuhinjsku so, etil alkohol i sirćetnu kiselinu, dok se od konzervansa koji se svrstavaju u grupu aditiva najviše koristi sorbinska kiselina i njene soli, pa benzoeva kiselina i njene soli, natrijum nitrat, itd. Šećer i drugi prirodni zaslađivači dugo su korišćeni kao konzervansi.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.