studenti
Mesto za uspešne studente

Pelvična inflamatorna bolest

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pelvična inflamatorna bolest je stanje koje relativno često zahvata reproduktivni trakt žena. Ovo stanje se često pogrešno i kasno dijagnostikuje i neadekvatno tretira. Osim akutnog stanja koje može i životno ugrožavati pacijentkinje od značaja su i potencijalne dugoročne komplikacije pelvične inflamatorne bolesti. Tu spadaju: infertilitet, vanmaterična trudnoća i hronično bolno stanje u maloj karlici. Dijagnoza pelvične inflamatorne bolesti je često teška zbog mnogobrojnih varijacija u kliničkim manifestacijama – od subkliničkih varijeteta sa asimptomatskim stanjima do vrlo bolnih stanja koje zahtevaju hirurško rešavanje. Posledice koje nastaju nakon prve epizode, a još više nakon ponavljanih epizoda pelvične infekcije su najčešće ireverzibilne i stoga je neophodna pravovremena dijagnostika i prava terapija. Nakon adekvatne dijagnoze, značajno je uzvrštiti trijažu pacijentkinja – koje će se lečiti ambulantno, a koje bi trebalo obavezno hospitalizovati.
Stoga je veoma važno da lekari shvate značaj pelvične inlamatorne bolesti za zdravlje i fertilite žena, da se osposobe za bržu i egzaktniju dijagnostiku pelvične inflamatorne bolesti i prihvate terapijski pristup koji se zasniva na savremenim protokolima lečenja ove bolesti. To su ujedno i edukativni ciljevi ovog stručnog sastanka, na kome će se učesnici upoznati sa novim standardima u tretmanu pelvične inlamatorne bolesti.
Od posebnog je značaja odabir antibiotskih režima koji se ordiniraju u ovim stanjima. Postoje brojni protokoli i kombinacije, kako peroralnih tako i parenteralnih antibiotskih agenasa.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.