studenti
Mesto za uspešne studente

Sestrinske intervencije u lečenju bolesnika u nefrologiji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nefrologija, kao grana interne medicine koja se odnosi na prevenciju, dijagnostikovanje i lečenje različitih bolesti bubrega sa sobom nosi mnogobrojne zadatke za medicinsko osoblje koje se brine o bubrežnim pacijentima. Bubrezi jesu organi čije se glavne funkcije odnose na eliminaciju nusprodukata metabolizma (npr. mokraćna kiselina i fenoli) čoveka iz krvne plazme, održavanje optimalnog nivoa određenih materija u krvnoj plazmi (npr. joni kalijuma i natrijuma), održavanje acido-basnog statusa, kao i druge funkcije bez kojih život čoveka ne bi bio moguć.
Zbog kompleksnosti same anatomije bubrega, njihovog funkcionisanja, širok je dijapazon mogućih nefroloških oboljenja, njihovih uzroka, toka bolesti, ali i medicinskih prognoza. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, iz 2015. godine, u našoj zemlji se tokom 2013. godine, svom izabranom lekaru, u svim službama domova zdravlja zbog postojanja bubrežnih oboljenja obratilo 67.570 osoba, dok se bolnički lečilo njih 18.402, a čak 3.145 osoba je umrlo u ovoj godini usled posledica nekog od bubrežnih oboljenja. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) jedan od pet muškaraca i jedna od četiri žene u životnoj dobi od 65 do 75 godina, ali i polovina ljudi starijih od 75 godina ima neki oblik bubrežne insuficijencije.
S obzirom na ovakvo stanje stvari, kako bi bilo moguće pružanje efektivne i efikasne zdravstvene nege nefrološkim pacijentima neophodno je postojanje adekvatne saradnje između većeg broja stručnjaka kao i drugog medicinskog osoblja koje radi na odeljenjima nefrologije u različitim zdravstvenim institucijama. Lica uključena u pružanje zdravstvene nege jesu nefrolozi, urolozi, kardilozi, laboranti, nutricionisti i naravno medicinske sestre. Svakako da jednu od ključnih uloga u zdravstvenoj nezi nefroloških pacijenata imaju upravo medicinske sestre. Naime, kako bi medicinske sestre mogle na adekvatan način da izvršavaju zadatke koji su u vezi sa pružanjem zdravstvene nege i pomoći nefrološkim pacijentima one moraju da poseduju znanja i veštine povezane sa razvojem i tokom bubrežnih bolesti, metodama dijagnostike, kao i tokom lečenja.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.