studenti
Mesto za uspešne studente

Mašine za osnovnu obradu zemsljišta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Obrada zemljišta je prva, osnovna i neizbežna agrotehnčika mera koja se u ratarskoj proizvodnji primenjuje svake godine.
Bez obrade zemljišta razvoj gajenih biljaka bi bio nemoguć usled niza faktora među kojima su: ugaženost zemljišta, propusnost zemljišta za vodu, razvijene populacije korova, patogena i štetoćina, dubina humusnog sloja itd.
Obrada zemljišta služi da uspostavi povoljan ambijent na parceli koji je potreban za razvoj gajenih biljka. Iskustva su pokazala da je proces obrade zemljišta neizbežan i skup. Pri obradi zemljišta koriste se jake mašine čija je snaga motora takva da može vući adekvatnu priključnu mašinu. Priključna mašina se mora izboriti sa ogromnim otporom koje zemljište pruža, da nadjača isti i obavi zadatak za koji je namenjena tj. da spremi zemljište za dalje radove. Jasno je da obrada zemljišta osim pritiska koji vrši na radnu i priključnu mašinu vrši pritisak i na finansjie u smislu potrošenog goriva, habanja radne i priključne mašine, broja radnih sati koji su potrebni da se posao obavi itd.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.