Odlomak

1. Pojam i predmet poslovnog  prava:

To je pravo o privrednim subjektima i njihovim pravnim poslovima. Subjekti privrednog prava se određuju prema djelatnosti kojom se bave, a to su preduzeća i druge organizacije iz oblasti materijalne proizvodnje, a mogu biti i fizička lica – poduzetnici.
Predmet poslovnog prava čini pravni položaj subjekata privrednog prava i njihovi međusobni poslovi.To znači da se privredno pravo sastoji iz statusnog privrednog prava i iz obligacionog privrednog prava.  Poslovi privrednog prava su poslovi robnog i platnog prometa ili ugovori u privredi.
2. Istorijski razvoj poslovnog prava:

Prvi i najstariji izvori poslovnog prava iz starog vijeka su trgovački običaji koji su odigrali veliku ulogu u razvoju trgovačkog prava koje se razvijalo uporedo sa pojavom i razvojem trgovine oko XII vijeka na teritoriji današnje Italije. Postepeno se krug širio i nadruge krajeve. Pošto su trgovci bili česta meta napada, nametnula se potreba za osnivanjem trgovačkih centara u kojima su se sklapali trgovački poslovi i organizovali trgovački sudovi na kojima se sudilo na osnovu trgovačkih običaja. Ti običaji su kasnije postali osnova za statute trgovačkih udruženja i gradova te su to prvi pisani izvori trgovačkog prava, koje je osnova poslovnog prava.
3. Kodifikacija trgovačkog prava:

prva kodifikacija trgovačkog prava izvršena je u Francuskoj u 17. vijeku. Pravni osnov trgovačkog prava u vidu posebne kodifikacije činile su dvije uredbe: uredba o suvozemnoj trgovini iz 1673.g. koja je regulisala trgovačko, mjenično i stečajno pravo te druga uredba o pomorskoj trgovini iz 1681.g. Zatim je poslije Francuske revolucije došao građanski zakon iz 1804 te trgovački zakon 1807. Ovaj Francuski trgovački zakon donio je preokret i poslužio kao uzor za donošenje trgovačkih zakona čitavog niza država (Belgije, Holandije, Italije, Turske a kod nas Srbije i Crne Gore). Poslje Francuske kodif. vrši Njemačka Opšti trgovački zakon koji važi i danas. On je bio uzor za donošenje zakona u drugim zemljama, (poljska, austrija, Mađarska..).

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • Pravo -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Pravo
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Panevropski univerzitet Apeiron u Banja Luci  

Više u Pravo

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese