Odlomak

ZNAČAJ RIMSKOG PRAVA- ono zajedno sa grckom filozofijom predstavlja temelj evropske civilizacije. Bez poznavanja istorije rimskih institucija I njihove kasnije primene (recepcije) ne moze se razumeti I proucavati modern pravo.

Izucavanjem razvoja rimske drzave I prava pokusavaju se izvuci pravilnosti (zakonitosti) u nastanku odredjenih drustvenih pojava I pravnih institucija.

Zajednicko antickom,feudalnom I modernom dobu je concept koji pociva na ideji o jedinstvenom I univerzalnom pravu koje prati odgovarajuci poredak u drustvu- : unum sit ius cum unum sit imperium. U antickom dobu univerzalno pravo je ius civile, u evropskim feudalnim monarhijama ius commune, a u savremeno doba ius Europaeum.

Univerzalni karakter rimskog prava je preuzimanje rimskih pravnih koncepata koji predstavljaju plod visevekovne prerade rezultata rimske pravne nauke.

4 perioda rimske  drzave:

 1. g.p.n.e.- 509. g. pre nove ere – KRALJEVSTVO
 2. g.p.n.e.- 27. g. pre nove ere – REPUBLIKA
 3. g pre nove ere- 284. g. nove ere – PRINCIPAT
 4. g. n. e.- 565. g. n. e. – DOMINAT

KRALJEVSTVO (754-509. p.n.e.)

Rim osnovala braca blizanci Romul I Rem 754. Pne (Vergilijev ep ,,Eneida’’)

Vojna demokratija- specifican oblik preddrzavnog uredjenja zasnovanog na ekonomskoj I pravnoj jednakosti njenih clanova. ( ,,vojna’’ se odnosi na buducnost jer pociva na vojnoj organizaciji sposobnoj da u svakom trenutku stupi u odbrambeni ili osvajacki rat, a ,,demokratija’’ se odnosi na proslost jer u osnovi svakog ovakvog drustvenog org jos uvek su izrazeni principi preuzeti iz prvobitne zajednice poput egalitarnosti odlucivanja I kolektivne svojine).

Karakteristike:

 • Kolektivna svojina (ager gentilicius)
 • Zatvorena kucna privreda
 • Naturalna razmena (trampa)
 • Rodovsko (gentilno) uredjenje- 3 plemena ( Luceri, Ticiji I Ramni) koji se dele na 10 kurija (bratstava)- 30 kurija koje se dele na 10 gensova(rodova)- 300 gensova (zajednica koja pociva na srodnickim vezama, zaj. Teritoriji I zaj. Vlasnistvu nad osnovnim prirodnim dobrima).

*Etrurci- sev. Italije, ne znamo njihov jezik ali znamo da su imali razvijeno zanatstvo I kulturu- preneli su rimsljanima znanje kojim oni prelaze na zemljoradnju (isusivanje mocvarnog zemljista)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

 • 136 stranica
 • Rimsko pravo /
 • Školska godina: 2022
 • Skripte, Pravo
 • Srbija,  -- Srbija --,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Pravni fakultet  

Više u Pravo

Više u Skripte

Komentari