Odlomak

UVOD

Turizam u Italiji je najprofitabilniji sektor nacionalne ekonomije. Sa blizu 44 miliona turista godišnje zauzima peto mesto u svetu dok se sa prometom od skoro 43 milijarde dolara nalazi na četvrtom. Toskana je najpoznatija turistička pokrajina u celoj Italiji koja je uz pokrajinu Lacio najznačajnija za razvoj čitave Italije. Podeljena je na deset regija, koja svaka na svoj način doprinosi turističkom potencijalu Toskane. Ipak Firenca i Sijena su nosioci turizma u ovoj pokrajini zbog svog kulturno- istorijskog nasleđa koje se vekovima gradilo na tlu tih gradova. Toskana je posećenija od modnog centra sveta – Milana, Venecije čak je i ispred čuvenog večnog grada – Rima.

Zavaljujući tom istorijskom nasleđu, kulturi koja vekovima fascinira njene turiste, prirodnom bogastvu svojih regija Toskana ima sve što savremeni turizam zahteva, tj, svi faktori bilo prirodni ili antropogeni doprinose da ova regija ima veoma veliki značaj u svetskim najpoznatijim turističkim ponuda. Poseduje prekrasne predele, bogato kulturno nasleđe, odličnu hranu i svetski poznata vina.

Ovaj seminarski rad je pokušao da stvori uvid u turizam Toskane, kroz njegove osnovne podatke, istorijsko kulturno blago koje poseduje, uz prikaz svih vidovova turizma koje pruža pa do statističkih podataka vezanih za broj turista ,bilo domaćih ili stranih koji su posetili ovu regiju

1.Italija – kao turistička zemlja – osnovni podaci

Italija je država na jugu Evrope sa preko 60 miliona stanovnika nastala na mestu starog Rimskog carstva, jednog od najvećig carstava starog veka. Obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Italija je podeljena na dvadeset regija, a dalje se deli na 110 provincija i na 8.100 opština. Jedna od najznačajnijih regija je Toskana o kojoj će biti posvećen ovaj seminarski rad.

Italija spada u grupu najpopularnijih turističkih destinacija u svetu i turizam je jako važna i značajna privredna grana u Italiji. Po broju turista godišnje, zauzima peto mesto u svetu dok se sa prometom od skoro 43 milijarde dolara nalazi na četvrtom.To je zemlja sa drevnom kulturom, istorijskim građevinama, jedna je od modnih prestonica sveta, seoskim predelima koji ostavljaju bez daha, a poseduje i druge znamenitosti koje u velikom broju privlače turiste.Turisti dolaze da vide prirodne fenomene kao što je Vezuv, jedini aktivni vulkan na kopnenom delu Evrope, Etna je takođe aktivni vulkan na istočnoj obali Sicilije.Veoma popularna je i destinacija večni grad – Rim, onda čuveni toranj u Pizi, Milanska katedrala, širom sveta poznatoj po svom značaju u promociji hrišćanske vere i divnoj gotičkoj arhitekturi. Popularna turistička destinacija je i Venecija jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umesto ulica.Takođe Pompeja je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Italije, koju godišnje poseti oko 2.500.000 posetilaca. Ovaj antički grad osnovan je u 6. veku pre nove ere, a kompletno je uništen 79. godine zbog erupcije vulkana Vezuv. Koloseum je najveći i najpoznatiji amfiteatar u rimskom svetu. Nekada su se tu održavale gladijatorske borbe, koje je pratilo 50.000 posetilaca. Koloseum je proglašen za jedno od novih sedam svetskih čuda.

Ono što Italiju izdvaja kao turističku destinaciju je svakako gastronomija, jer neka regionalna italijanska jela su stekla svetsku reputaciju.Sir i vino se ipak najviše koriste u pripremanju jela. Svetski poznata italijanska jela su: pica, pasta, lazanja i sladoled, kafa, a posebno espresso su postali važan deo italijanske kuhinje.

2. Toskana, kao turistička regija

Toskana je regija u centralnom delu Italije.Glavni grad je Firenca, a poznati su još gradovi Piza, Livorno, Sijena. Po površini je jedna od najprostranijih italijanskih pokrajina. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2013 Toskana ima 3.760.000 stanovnika. Ovaj broj tokom letnje turističke sezone se poveća i do deset puta.

Ova oblast je poznata po tome što je dala veliki broj svetskih umetnika, posebno u vreme renesanse, kao što su Mikelanđelo, Leonardo Da Vinči, Dante,Galilejo Galilej, itd.Takođe poseduje veliki broj zaštićenih predela, veliki broj očuvanih starih gradova.Na sadašnjem tlu Toskane čak šest mesta stavljeno je pod kontrolu Uneska kao spisak baštine, a sama regija je jedna od najposećenijih na svetu. Za Toskanu možemo reći da je muzej na otvorenom.Ona je idealna za turistička destinacija za ljubitelje umetnosti, koji još vole da uživaju u ruralnom i vinskom turizmu.
Glavne privredne grane u većini delova regije su uglavnom turizam i poljoprivreda. Poljoprivreda se uglavnom temelji na uzgajanju vinove loze i proizvodnji maslinovog ulja. Toskanska vina zauzimaju mesto među najkvalitetnijim svetskim vinima.
U Toskani se uzgaja i jedna rasa govečeta, rasa Kijanina, koja se vodi kao rasa sa najvećim primercima govečeta u svetu. To je takođe jedna od bitnih grana privrede. Ova rasa poreklo vodi upravo baš iz Toskane.
Turizam je izuzetno bitna razvojna grana pokrajine. Razvijene su sve vrste turizma, od kojih se najviše ističe kulturno– istoprijski turizam.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari